maandag 3 november 2014

Kleurpiet en vitamine D

In de herfst is het weer de tijd om aan je vitamines te denken.
Momenteel hebben vele ketens de vitamines en voedingssupplementen in de aanbieding. In mijn zoektocht naar zo natuurlijk/ plantaardig mogelijke voedingssupplementen kom ik al snel bij de duurdere potjes terecht ( Solgar enzo). De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit gewoon niet binnen het budget past. En omdat ik toch wat wil, valt mijn keuze dan vrij kort daarna op de eigen merken van de doorsnee ketens als het Kruidvat, De tuinen, Vitaminstore enzo. En niet op de A-merken die overal te koop zijn, want het verschil zie ik dan niet zo.

Vanmiddag bezocht ik met manlief de lokale Kruidvat. Ik was op zoek naar een potje vitamine D. Dat had ik afgelopen oktober al in huis willen hebben, maar het kwam er niet van.  Ik liep langs een stelling met sinterklaasartikelen. Er waren net dozen met Sinten en Pieten van chocolade neergezet. De prijs stond voorgedrukt op de doos waar ze in stonden: van 0,79 euro voor 0,49 euro. Ik vind dat van die onzin afprijzingen. Ze hebben nooit in de winkel gestaan voor 0,79 euro en waarom zou je zo ver voor de echte Sinterklaasviering al de chocolade figuren afprijzen?
Toen ik nog eens goed keek, zag ik dat Kruidvat zich ook verdiept had in de Pieten-kwestie. Alle Pieten hadden een andere gezichtskleur.  Blauw, rood, geel, groen. Ik zag dat de Sinterklazen sneller gingen dan de Kleurpieten.

Een paar schappen verderop hadden ze het speelgoed staan. Met verschillende kinderfeesten in het verschiet kijk ik daar dan toch met een schuin oog naar. Ik zag verschillende "speelgoedtips" en "schoenkadotips". Het grappige is dat ik bij een schoenkado denk aan iets kleins dat in de schoen past, maar dat kon in dit geval echt niet.

Bij de vitamines aangekomen, bleek dat er wel heel veel merken vitamine D in het assortiment hebben. Er wordt onderscheid gemaakt in vitamine D voor volwassenen en voor kinderen. Een halve dosis van een pil voor volwassenen is gelijk aan twee pillen voor kinderen. Het advies voor volwassenen is één pil en voor kinderen twee pillen. Ik liep naar de kassa met twee potjes van "het eigen merk", een voor "Kids" en een voor volwassenen en toen bleek dat 2 +1 gratis-aanbieding op alle vitamines was. Tsja, dus toen toch maar een extra potje voor "Kids" meegenomen. Ik was rond de vijf euro kwijt, voor die drie potjes samen ( à 300 pillen per potje). Een fractie van de prijs van de A-merken en de plantaardige merken.

Vanavond komt het programma Radar met een special over vitamines ( nu maar hopen dat het eigen merk van Kruidvat niet compleet de grond in wordt geboord). Ik ga kijken!

NASCHRIFT:
Het programma Radar viel tegen, of beter gezegd was zelfs slecht. Het was het bekende verhaal dat het niet uitmaakt welk merk etc, maar dat het gaat om de werkzame stof. Maar er was ook een voedingsdeskundige die beweerde dat mensen helemaal geen supplementen nodig hebben als ze gevarieerd eten. Dat laatste klopt ook wel, maar uiteindelijk blijk je toch minder binnen te krijgen dan je denkt of hoopt. Omdat je niet genoeg eet of omdat er in hetgeen je eet in de loop der jaren minder vitamines zitten. En volgens mij aren er een tijd geleden nog onderzoeken naar buiten gekomen van ziekenhuizen waaruit bleek dat een heel hoog percentage van mensen een tekort hadden. Jammer, ze hadden er echt iets moois van kunnen maken....


:-)

8 opmerkingen:

 1. Ik ben echt gefrustreerd geraakt Door radar. Zulke slechte info want je kan Door vitamine tekorten heel ziek worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben benieuwd hoe straks de verkoop van kleur-Piet artikelen is geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heej spaarmoeder, de groene vrouw heeft er gisteren in haar blog ook aandacht aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat van die vitamines had ik oo0k gehoord dat de deskundigen dat zeggen. Ik hoorde juist van mijn specialist en ook de huisarts dat extra vitaminen geen kwaad kan zeker boven een bepaalde leeftijd. Zo wie zo vind ik dat je naar je eetpatroon moet kijken , dus gevarieerd, voldoende fruit etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb alleen vitamine C in huis. Verder eigenlijk niks.

  www.huisvlijt.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sinds kort volg ik je blog. Vitamines is altijd een discussiepunt. Iedereen heeft er zijn mening over, ook artsen hebben geen eenduidige mening. Voor baby's is vit. D belangrijk, want een tekort hieraan wordt in verband gebracht met bekkeninstabiliteit bij vrouwen op latere leeftijd, maar je kunt weer een overdosis aan vit. C innemen. IJzer is belangrijk voor zwangere vrouwen, maar zitten alle vitaminen niet in voedsel? Ja, maar ons voedsel wordt op arme grond verbouwd en ook vaak bespoten. Af en toe weet ik niet meer wat waar is, maar kennis er over vergaren is een eerste stap. Kennis geeft keuze.
  Ik zag je vriendschapsverzoek op FB (geloof tenminste dat het verzoek van jou komt). Ben ooit begonnen met FB om een extra platform voor mijn blog te maken, maar het kringetje vulde zich al snel met familie, vrienden, collega's en moeders van school, dus mijn fb account ging een beetje de andere kant op :-)
  Daarom heb ik je verzoek niet geaccepteerd. Niet om onvriendelijk te zijn, maar omdat ik blog en fb gescheiden hou. Ik dacht, ik meld het even. :-)
  Keep up the good work!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed onderwerp! De plussen en minnen van synthetische vitamines, blijft een moeilijk verhaal vind ik! Hopelijk ben jezelf inmiddels weer beter?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat we hier in België meekrijgen: sinds kort is het advies van druppeltjes vitamine D voor kinderen uitgebreid naar de leeftijd tot zes jaar. Er zijn steeds meer vit D tekorten en dat heeft als grote oorzaak… te weinig buiten zijn. Zonlicht, daglicht is de beste manier om vit D op te nemen, we nemen dat immers amper op via ons voedsel (de druppeltjes die je hier kan vinden zijn allemaal in oliebasis omdat het zo het beste opgenomen wordt…)
  Ik ben daar zelf nogal laconiek in. Als kind waren vit C en fluor hetgeen wat bij genomen moest worden, nu is het dan weer vit D. Ik doe dat dus niet, omdat het zo'n gevecht was altijd maar probeer erop te letten dat hij heel vaak buiten is, ook al ben ik zelf eerder een binnen zitter.

  BeantwoordenVerwijderen