dinsdag 11 november 2014

Klaasbrokken

Vandaag kwam het eerste Sinterklaasjournaal alweer op televisie. Mooi moment om "Klaasbrokken" te maken. Het recept heb ik ooit, ik meen in 2008 gevonden op een blog, maar ik weet ( schandalig genoeg) niet meer welk blog het was/is omdat ik het in mijn kookboek over heb geschreven. Ik heb nog gezocht...

De brokken zijn schandelijk lekker en misschien nog wel iets meer geschikt voor nà Sinterklaas, omdat je het van de restjes pepernoten en chocoladeletters kunt maken. Maar voor 5 december verhoogt het ook de feestvreugde....alleen het maken al!

Het recept/Wat heb je nodig:

Vraag twee blije blonde kleuters met bruine ogen of ze ongeveer 200 gram suikerzoete spekjes in kleine stukjes willen knippen.

 
 
Smelt ondertussen 600 gram melkchocolade en 200 gram pure chocolade au-bain-marie en voeg een flinke snuf kaneel toe.
 

 
Bekleed ondertussen een bakplaat met bakpapier.

 
Doe de verknipte spekkies in een grote soeppan en voeg 250 gram  kruidnootjes toe.

 
Zodra de chocolade gesmolten is, deze goed door de spekjes en de pepernoten mengen.

 
Doe het mengsel op de bakplaat en smeer het uit tot een grote plak van ongeveer 2,5cm hoog. Plaats vervolgens de plaat in de koude oven en wacht 1,5 tot 2 uur, tot het mengsel redelijk hard is geworden.
 
Ondertussen kunnen de kleine hulptroepen meehelpen met het schoonmaken van de pannen en potten. En geloof me, ze staan te trappelen.

 
Zodra het mengsel redelijk uitgehard is, snijd of hak je met een scherp mes het hele plakkaat in redelijk gelijke brokjes. En laat het verder opstijven.
 
Niet al te grote brokken maken, want het is behoorlijk machtig.

 
Heel feestelijk zo die chocolade met spekkies en pepernoten.

 
Ondertussen moet natuurlijk het Sinterklaasjournaal op de laptop bekeken worden :-)

 
Als je de brokken per vijf in folie verpakt, is het ook nog eens een heel leuk weggevertje. Bijvoorbeeld voor de juffen op school.....
 
 
Maar eigenlijk zijn ze gewoon te lekker om weg te geven.
 
Uiteraard ook lekker in zelfbedachte combinaties als noten/rozijnen/granberries/ spekkies. Of met oreokoekjes, studentenhaver of speculaasjes. Vergeet dan niet die flinke snuf kaneel aan de chocolade toe te voegen bij het smelten.
 
Goed afgesloten bewaren, bijvoorbeeld in een blik.
 
Hmmmm..........succes verzekerd.
Net als die twee centimeter erbij op je achterste......
 

13 opmerkingen:

 1. Hmm, deze klinken wel heel erg lekker! En ook wel een beetje fout.. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ontzettend leuk, had er nog nooit van gehoord.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hahaha, 2 centimeter?
  Ik vind het ook lekker om studentenhaver (wat kleiner gehakt) door gesmolten chocolade te roeren. Dan op bakpapier scheppen bij beetjes zodat je luxe ronde chocolaatjes krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Haha, die twee centimeter hoeft echt niet meer hoor... zucht... Wel een leuk idee om te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Whahaha, die laatste opmerking!! Tranen met tuiten.. zat me net te verheerlijken aan je recept, water liep uit de mond.. en ja toen..boem.. Kan ik beter niet doen :D Ach, de kindjes mogen het natuurlijk wel ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon elke dag een stukje ervan eten en genieten, als je er hompen van eet, ja dan gaat het fout.
  Een heerlijk recept, lijkt wel op Rocky Road van Nigella, dat is ook al zo vreselijk lekker. Maar je doet het toch ook voor de kindjes, en het is ook zo leuk om het met hun te maken, alleen de voorpret al...
  groetjes, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dit kende ik helemaal niet! Ik dacht dat je bij sinterklaasbrokken van die speculaasbrokken bedoelde. Dank voor het recept!

  www.huisvlijt.com

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik las eerst 'KAAS'brokken en snapte eerst niet wat die chocola daar in moest doen ;-) Klinkt heel erg lekker en heel erg machtig. Ik vind het echt wel een leuk cadeautje!

  BeantwoordenVerwijderen