dinsdag 1 juli 2014

Internet-gevaren in beeld brengen

Op maandag en dinsdag help ik als vrijwilliger op de tussenschoolse opvang. Hoewel het behoorlijk druk is, is het ook heel leuk om te doen. En je hoort/leest/ leert van andere mensen en ook van kinderen.

Een van de andere vrijwilligsters heeft ook twee kinderen op school. Omdat die allemaal enorm "in " waren voor Facebook en ze zelf alle gevaren en dergelijke er van zag, besloot ze een nep-account aan te maken. Samen met haar kinderen maakte ze een fictief persoon aan, geboren in 1966. Ze besloot een paar fictieve interesses en een paar eigenschappen te delen en samen met haar kinderen regelmatig te kijken hoe het zou verlopen. Ze besloot elke "vriendschap" te accepteren en binnen een maand had ze al meer dan 100 "vrienden".

Na die maand plaatste ze een foto van een stoere motor op haar account en voor ze het wist had ze enorme hoeveelheden motor minnende "vrienden" erbij. Een week of wat later plaatste ze een plaatje van een zwembad en iets over afzwemmen en tot haar schrik kreeg ze een heleboel reacties van kinderen, die allemaal vrienden wilden worden. Kinderen van een jaar of 7 die dus vriend wilden worden van een onbekende mevrouw die in 1966 geboren zou zijn. Ze verbaasde zich enorm en deelde dit tijdens de tussenschoolse opvang met de andere vrijwilligers. Een aantal "zat" ook op Facebook en ging haar volgen.

Vandaag kwam ze ook helpen op de tussenschoolse opvang en werd ze meteen aangeschoten: "Ooh van harte gefeliciteerd!". Ze keek verbaasd.  Wat bleek? Op het betreffende profiel had ze de fictieve geboorte datum op 1-7 gezet. En diegenen die haar volgden waren vergeten dat het allemaal een fictief gebeuren was. :-)

Voor haar en haar kinderen is het met dit experiment in ieder geval duidelijk dat er geen enkele controle zit op de gegevens die iemand verspreid op Facebook. Maar ook dat er dus ook kinderen zijn die geen kwaad zien in "vrienden worden" met een wildvreemde mevrouw uit 1966.
En dat dus ook al die ouders niet weten wat hun kind doet en met wie hun kind omgaat...

6 opmerkingen:

  1. Bij mijn oudste op school hebben ze een hele lessenserie over facebook en sociale media gedaan.
    Maar het is zeker waar dat veel kinderen de gevaren niet zien. Ik vind dit wel een goed experiment

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een interessant experiment, leerzaam voor alle partijen. Pluim ook voor de moeder, wat een goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gaan ze er iets mee doen op school?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een interessant experiment! Heel verontrustend ook.

    Maar aan de andere kant ook erg verleidelijk. Een creatieve uitdaging om een fictief persoon in het leven te roepen, veel vrienden te vergaren en uiteindelijk een mooi statement kunnen maken bij al die mensen, om ze met een grote heftige klap met beide benen op de grond te zetten! En wel een goede statement natuurlijk.

    Hmmm. Ik ga er eens over nadenken...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Goed dat je dit onder de aandacht brengt. Ik bespreek dit soort dingen zeer regelmatig met mijn leasedochters (en waarschuw ze ook altijd voor vrouwen en niet alleen voor mannen). Ga het experiment vanavond met mijn jongste van 11 bespreken. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Officieel kan je pas vanaf 13 jaar op facebook. Wanneer je een geboortedatum invoert waaruit blijkt dat je jonger bent wordt je geweigerd. Dus ja.... eigenlijk vind ik dat ouders dit over hun kind afroepen als ze hun kind leren dat het prima is om over hun leeftijd te liegen..

    BeantwoordenVerwijderen