zaterdag 5 juli 2014

Ouders en speelafspraken

Gistermiddag had ik onverwachts een vrije middag. De kinderen waren 's middags vrij, maar toen ik ze op ging halen van school bleken ze graag bij hun vriendje en vriendinnetje te willen spelen.
Toen ik rond half vier ons meisje bij haar vriendinnetje oppikte, kreeg ik kort het verhaal dat de dames heerlijk samen gespeeld hadden. De dames in kwestie waren ook nog volop aan het springen en glijden. En hoewel ik al verslag had gehad, deden de dames zelf ook nog even hun verhaal.

Toen ik later met ons meisje bij haar broer aankwam en hem op wilde halen kreeg ik uitgebreid verslag van de moeder over wat ze allemaal met de kinderen had gedaan. De kinderen zaten voor de tv en reageerden nauwelijks op wat er gezegd werd.

Nu kun je denken dat dat het verschil is tussen meisjes en jongetjes. Maar ik ken dit ook wel andersom. Dat ik zoonlief ophaalde en dat ze nog lekker aan het spelen waren en de ouder geen kind aan ze had gehad. En dat ik even later dochterlief ophaalde en dat de vader in kwestie vertelde wat hij allemaal met de meisjes had gedaan. Wel allemaal leuke dingen, daar niet van.

Er zit dus verschil in hoe er omgegaan wordt met een speelafspraakje.
Zelf ben ik meer een moeder die stimuleert dat de kinderen zelf gaan spelen. Tuurlijk houd ik ze in de gaten en stuur ik af en toe bij als dat nodig is, maar ik ben geen entertainer.  Twee rondjes meedoen me een spelletje en dan gaan ze vaak zelf wel weer verder. En als iemand z'n kind weer op komt halen doe ik eigenlijk ook alleen maar kort verslag.

Ik vind de verschillen intrigerend. Wat voor moeder/ vader ben jij?

18 opmerkingen:

 1. Ik laat ze ook altijd lekker zelf spelen, meestal hoef ik me er ook niet mee te bemoeien want dat vinden ze alleen maar vervelend.
  Lekker zelf dingen bedenken, en niet achter de tv of computer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo kort mogelijk ook, de oudste die komt zelf naar huis, of diegene die hier speelt gaat ook zelf naar huis, dus daar geen last van.
  Degene in de kleuterklas die heeft nog maar 1 speeldate gehad, en voor de rest zien ze elkaar in de speeltuin (erg handig! als ze geen zin hebben met de een gaan ze gwoon spelen met de ander, en het is altijd maandag en donderdag en vrijdag, regen of niet)

  Voor de rest vind ik het persoonlijk wel fijn als de moeder in kwestie naar de deur komt of je even binnenlaat, sommige doen dus niet die roepen kid en je kan weer ophoepelen, vind dat persoonlijk niet prettig. Maar goed ieder zijn meug en ieder in zijn of haar waarde laten.

  Even kort verslag is een teken van sociaal en betrokken zijn, en kan zo vertellen (uit de tijd van de oudste) is diet niet overal meer zo.

  Fijn weekend enne fijn dat je gewoon kort verslag doet!

  MaY Cet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik merk dat ik niet in huis uitgenodigd ben als ik mijn kind ophaal, dan zou dat voor mij een reden zijn om mijn kind daar niet meer te laten spelen. Ik wil weten in welke omgeving mijn kind zich bevindt en of ik het daar persoonlijk ook veilig vind voor mijn kind, dat is mijn verantwoording. grenouille

   Verwijderen
  2. ;) Dat is voor mij een van de redenen dat ze daar niet meer mag spelen

   May Cet

   Verwijderen
 3. Dat ligt eraan. Soms gaat een speelafspraakje heel goed en hoef ik nauwelijks iets te doen. Maar soms loopt het helemaal niet, en ben ik de hele middag aan het entertainen/politie-agent aan het spelen. Ik vind het soms wel een gedoe hoor, die speelafspraakjes. Dan lukt het afspreken niet en ga je met een hevig teleurgesteld kind naar huis. Ik weet nog dat we vroeger nooit afspraken. Je zag elkaar buiten wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk , ik herken je wel in dit verhaal.
  Zelf help ik indien nodig wel de kinderen óp gang" als het moet. Maar ben zeer zeker geen animator. Ik ben meer op de achtergrond aanwezig en probeer de veiligheid in de gaten te houden zeg maar.
  Tuurlijk DOE ik ook wel wat met de kids, gewoon omdat dat ook leuk is. Zo kan ik bv prachtig mooie zandkastelen bouwen, maar waar ik dan na een tijdje ophou gaan de kids oneindig lang door :-).
  Ik ben meer een vangnetmoeder, en laat ze vrij veel hun gang gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In die fase ben ik nog niet beland. Ik ben het denk ik allebei. In staat om dan iets bijzonders te doen, maar zelf spelen staat ook hoog in het vaandel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zie graag dat ze samen spelen, maar soms lukt dat niet, en dan moet je als ouder wat. Leeftijd scheelt ook natuurlijk, zo sleep ik kleuter en vriendjes wel eens mee naar de speeltuin om de hoek (niet zelf oversteken en wat toezicht gewenst), maar ik probeer mijn entertainsnor zo veel mogelijk te drukken. Wel houd ik van een beetje overdacht naar andere ouders toe, zeker als kind zelf niet zoveel vertelt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oja, en soms is de tv of de computer echt een laatste redmiddel, als ze elkaar niet meer kunnen uitstaan (en ik hen dan ook niet... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ben ook erg van t zelf laten spelen, maar moet hier ook wel met nog een broertje van bijna 2 en vaak ook wel oppaskindjes onder de 2 nog die mn aandacht nodig hebben, of ouders die hen komen ophalen en dus overdracht krijgen enz. soms vergt het iets meer sturen idd.. dochter heeft nog wel eens moeite met evht overleggen.. ;) en met de 1 klikt het meer dan met de ander.. zal vanzelf wel beter gaan. nu spreekt ze nog met iedereen af. ze is 4,5 uiteindelijk zal wel wel meer een soort vast groepje krijgen met wie ze afspreekt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik laat ze zelf spelen. Mochten ze niet weten wat te doen, dan help ik hen natuurlijk. Ik haal wat buitenspeelgoed uit de schuur, leg tekenspullen klaar of ik ga lekker met ze naar buiten. Wat ik het aller leukste vind, is luisteren naar de gesprekken die ze onderling hebben, heerlijk zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik laat ze ook zelf spelen en als er om TV wordt gevraagd slinger ik het weer even aan.
  Ik laat ze ook zelf meningsverschillen etc oplossen, tenzij die fysiek worden opgelost. Ik heb hier wel eens een kind gehad dat mijn dochter onder druk zette-chanteerde om haar zin te krijgen. Ook even laten gebeuren en het er later over gehad met mijn dochter.
  De meeste ouders vraag ik wel binnen maar soms staan ze met draaiende motor voor de deur.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. haha wat leuk! Is voor mij weer even geleden. Ik legde wel altijd de tafel vol knutselspullen, of de tuin vol speelgoed. En ging dan in de buurt staan strijken, ofzoiets. En dan werd er soms helemaal niet geknutseld, maar een toneelstuk gemaakt, of verstoppertje/door/het/hele/huis. Ach je die kids hebben fantasie genoeg, gewoon niks aan doen. En ouders die ze kwamen ophalen, dat was altijd zo gezellig, lekker kletsen over de kids, en véééél te laat eten! Leuke periode, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Tv kijken wordt lastig hier en mijn laptop krijgen ze niet als er vriendjes en vriendinnetjes zijn. Dat valt al af. Ze heeft inmiddels een leuk groepje met redelijk gelijkgestemde kindjes, waarmee ze buiten spelen of in de tuin of beneden of boven.

  Ben vrij makkelijk, lekker laten uitzoeken inderdaad. Ik kan me redelijk ergeren aan ouders die een dreumes sorry willen laten zeggen, of samen willen laten spelen, of moeilijk gaan doen over de afspraakjes die ze onderling maken. Dat zijn ook gewoon dingen die ze moeten leren. Je kan hoogstens uitleggen en begrip tonen als het niet gaat zoals gepland, maar je kan ze niet verplichten te spelen.

  Leen wilde van de week weer afspreken met een nogal prinsesje. Heb toen wel gezegd dat dat niet doorging. Ga niet voor de vierde keer een ophalen of eerder naar huis brengen omdat de een geen zin heeft in buiten spelen of de ander niet in een hele middag disney prut op full hd xx plus plus superduper met dito geluid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Net als jij als ik het zo lees, mijn kinderen zijn al een stuk groter maar toen ze kleiner waren en er kwam een kindje te spelen, dan liet ik ze spelen. Ik hield wel een oogje in het zeil maar net zoals jij zegt ik ben geen entertainer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Leuk onderwerp! Ik vind dat kinderen zelf moeten spelen. Als je je er steeds mee bemoeit leren ze zichzelf toch niet te vermaken? Ik houd ze in de gaten en zorg voor de catering!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Grappig en herkenbaar. Ik ben van het zelf spelen of evt. even op weggeholpen worden maar herken zeker de 'animatie-team'-afspraakjes. Over het algemeen leuk voor een keertje maar niet wat de dametjes zelf graag kiezen!

  BeantwoordenVerwijderen