dinsdag 8 juli 2014

Weer of geen weer: de laatste week voor de vakantie

Vanochtend konden we bijna niet parkeren bij school. Iedereen kwam "en masse" met de auto vanwege de regen.  We parkeerden dus een eindje verder weg en ik constateerde dat ik de paraplu's de vorige keer niet terug in de auto had gedaan. -handig-
De kinderen holden giechelend naar de deur en de schade wat natheid betreft viel gelukkig mee.
In de gang was de regen het onderwerp van gesprek. Ik hoorde termen als "Als het maar niet de hele zomer zo blijft" en "Gelukkig stappen we volgende week in het vliegtuig".
En dat terwijl de boeren ( en ik) in de omgeving bijna een vreugdedansje doen omdat ze eindelijk niet hoeven sproeien vandaag. Want de grond is droog. Het gras langs de kant van de weg vertoont gele plekken en de maïs snakt naar water. Ik merkte het gisteren ook toen ik in de (moes)tuin bezig was. De beukenhaag die ik aan het bijsnoeien was, had ook last van de droogte.
Veel planten in mijn moestuin zijn dit jaar aangevroten door mieren. Ik heb altijd het idee dat dat meer gebeurt bij droogte. Alhoewel ik ook last heb van slakken, die zich juist weer meer vermenigvuldigen bij nat weer. Dit jaar gaat het kennelijk wat anders.

De laatste week voor de vakantie is begonnen. Ik merk aan de kinderen dat ze ook echt toe zijn aan vakantie.  Ze zijn moe, op school is de lesstof al een paar weken op z'n eind. De werkboekjes konden vorige week al volledig ingevuld mee naar huis. De klassen worden schoongemaakt en opgeruimd. Er wordt veel meer buiten gespeeld dan anders.

De kinderen mochten gisteren "stoeltjes passen". Dan gaan ze alvast kijken waar ze volgend jaar gaan zitten, bij de nieuwe juf en/of meneer in de klas. Dat heb je dan op een grote school met veel klassen.
Zoonlief mocht met de trap naar boven en ontdekte dat je in groep drie een heus bureau met lade krijgt. Vooral die la vond hij gaaf, :-)

Dochterlief gaat ook over en blijft tegelijkertijd in dezelfde klas omdat ze in een combinatieklas zit. Ze vond het gisteren grappig dat de oudere kinderen in haar klas ook naar groep drie gingen en er allemaal "kleine kindjes" op school kwamen die de leeggekomen plaatsen innamen.

Elke dag wordt er door de kinderen gevraagd wanneer het zaterdag is en we lopen dan weer het rijtje af. Wat voor dag is het vandaag? En morgen en overmorgen en dan en dan en ja dan is het zaterdag.
Het is niet alleen vanwege het begin van de vakantie dat ze er naar vragen. Maar ook ( misschien wel vooral) omdat mijn vader en zijn vrouw dan hier komen logeren. Wat zijn ze gek op hen!
Zoonlief weet al precies wat hij hen wil laten zien. Dochterlief knipt en plakt er op los.

Nog even blijven aftellen dus....

7 opmerkingen:

 1. Lekker, en voor je het weet is het écht vakantie. Ik vond het vroeger echt altijd een heerlijke periode, nu ook nog, maar nu is het toch anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier heeft de lagere school deze week vakantie gekregen en het jongste heeft vandaag uitgeslapen tot kwart over 10! En dat ondanks dat hij niet al te laat naar bed is gegeaan. Hij was echt bekaf van het hele schoolgebeuren ! Maar desondanks blijven we wel elke dag oefenen met lezen . Hij gaat naar groep 7 dit jaar en leest niet echt goed.....Dochter heeft er al een week opzitten. En zit heerlijk in het puberritme....nog bijna 6 weken vakantie! Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ach jullie moeten nog naar school, hier zijn we al lekker vrij en een beetje regen boeit ons niet hoor :-) (sneeuw met pakken uit de hemel, in de zomer, DAT zou pas erg zijn)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies! Ik vind het ook wel fijn zo. even een koelere periode.

   Verwijderen
 4. Hier ook aan het aftellen! Twee oudsten werken deze week al naar de vakantie toe en de twee jongsten moeten nog een weekje. Onrustige weken, maar ook weken waarin we lekker toeleven naar de vakantie. Heerlijk. gr. Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hier zijn ze deze week ook aan het aftellen, een is al vrij en de andere hoeft alleen vrijdagochtend nog. Veel plezier de laatste twee dagen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb eerlijk gezegd wel genoten van de regen. Ik vond het gezellig!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen