woensdag 27 augustus 2014

Taxus inzamelen

In onze gemeente wordt tussen 15 juni en 31 augustus jong snoeisel van de taxushaag ingezameld voor de actie Vergoot De Hoop. Het snoeisel kun je zonder aarde, onkruid of ander bladafval gratis doneren bij de milieustraat van de gemeente. Maar je kunt het ook afgeven bij deelnemende hoveniers.

Omdat wij een behoorlijke taxushaag hebben en in ons dorp een van de deelnemende hoveniers gevestigd is, nam ik twee weken geleden contact op over het hoe en wat. Ik mocht de jonge twijgjes gewoon in vuilniszakken aanleveren en er werd erg enthousiast op mijn e-mail gereageerd.
Omdat het steeds regende was het eigenlijk nooit een goed moment om de heg te doen. Tot vorige week. Er was precies één dag vol zon èn het was niet te warm. En hoewel ik na het snoeien van de beukenhagen al best wat moe was in mijn armen, besloot ik dat het misschien vanwege het weer toch wel een verstandig idee was om meteen de taxushaag ook te snoeien. Anders zou het misschien te laat zijn om  ze in te leveren. De beukenhagen snoei ik met de hand, omdat je die open moet snoeien en dat kan niet met een elektrische heggenschaar. In het begin deed ik dat niet en toen kregen we een heuse wolluis-plaag in de heg. Hier heb je bij taxus nooit last van, en daarom snoei ik die haag wel met de elektrische heggenschaar. Terwijl ik de verlengkabel uitrolde, zag ik in de verte de betreffende hovenier aan de slag in iemands tuin. Ik vroeg daarom meteen of ze straks de vuilniszakken bij ons op konden komen halen en dat was geen probleem. Ik ging gauw aan de slag en even later stonden er vijf vuilniszakken vol twijgjes klaar om opgepikt te worden.

De taxushaag bevat de grondstof die nodig is voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker. Uit het jonge snoeisel van vijftig meter taxushaag ( we hebben ongeveer de helft) kan één chemotherapie gewonnen worden. Is toch een leuke gedachte dat er in onze tuin een halve chemotherapie gekweekt is.

Als je ook een taxushaag in je tuin hebt staan en je bent benieuwd of jouw gemeente ook deelneemt aan de actie kun je kijken op www.vergrootdehoop.nl. Daar vind je ook alle informatie over een eventuele snoeiservice en het aantal chemokuren dat inmiddels ingezameld is.

6 opmerkingen:

 1. Bijzonder! En weer eens wat anders dan geld doneren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een fantastische actie, en ook fijn dat ze de twijgjes meteen mee konden nemen. hoef je er ook niet nog eens een autorit aan vast te knopen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Iets anders. Bedankt voor de jas-tip. Ik ga kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik las laatst in de consumentengids ook over dat stofje tegen kanker! Dat dit zomaar in een heg kan zitten! Wij hebben helaas geen taxus haag.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi initiatief . Dat er maar veel gemeenten mogen volgen .

  BeantwoordenVerwijderen