woensdag 20 augustus 2014

Gebruik condensdroger

Afgelopen winter ( of was het nog herfst?) kochten we sinds jaren toch weer een droger. Jarenlang hadden we 'm niet gemist, maar inmiddels zijn de kinderen groter geworden en hebben we meer was ( kledingstukken worden groter) en vragen de kinderen ook om meer ruimte in huis. Het steeds verplaatsen van de wasrekken van de woonkamer, naar de slaapkamers en weer terug en het vocht dat in huis bleef hangen ( en de was die niet droog werd of ging stinken) deden ons van gedachten veranderen. Het was en is echt zo ontzettend fijn, die droger. En bij de afrekening van Eneco bleek het stroomverbruik ook mee te vallen.

In de zomer kun je natuurlijk prima je was buitenhangen. Maar nadat ik steeds allerlei kledingstukken opnieuw kon wassen omdat de vogels er iets op achtergelaten hadden of een van de (vele) buurkatten in een onbewaakt moment de was hadden besproeit, was ik het eigenlijk best zat. Manlief opperde nog om zelf een kat te nemen, maar daar trapte ik mooi niet in :-)
Maar die praktisch ogende, maar wel grote wasrekken in huis of de garage waren echt een doorn in het oog.

Toen we een bezoek brachten aan Ikea, zagen we daar hele mooie fijne kleine rekken. Het voordeel van die kleine rekjes is dat ze eenvoudig per slaapkamer in de kledingkast passen. Het verplaatsen van de rekken is ook veel lichter en gemakkelijker. En je kunt de was eenvoudiger verdelen en er zo voor zorgen dat het niet een enorme sta-in-de-weg is. Het vocht wordt zo ook beter verdeeld. Ja, inderdaad, we zijn ervoor gevallen.

Tegenwoordig hang ik het beste de was 's avonds op als de kinderen naar bed zijn. Op die manier droogt het de hele nacht, zonder dat er iemand last van heeft. Dat werkt nu nog prima. 's Ochtends is het merendeel van de was droog. En de rest is op één zo'n klein rekje te plaatsen en op een plek te zetten waar het niet in de weg staat: onze slaapkamer.

Ik realiseer me dat het "droogsysteem" straks in de herfst misschien niet zo heel geweldig werkt en dat de droger dan toch weer meer werk mag verrichten. Maar ook dan kan ik natuurlijk 's avonds gewoon de was ophangen en de was eventueel nadrogen in de droger als ik bang ben dat het niet snel genoeg droog lijkt te worden. Hoe korter de droger aanstaat hoe lager het stroomverbruik.

15 opmerkingen:

 1. Wij gebruiken de droger best veel. Maar ik haal wel altijd de dingen die het drogen langer laten duren er tussenuit (broeken, dikke truien en handdoeken vooral)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb ook een droger voor "noodgevallen". Dat is meestal een kwartiertje,omdat de was buiten onder het afdak net niet helemaal droog werd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wij gebruiken onze droger helemaal niet meer,in het trapgat droogt
  het prima zelfs in de herfst winter handdoeken broeken geen
  probleem scheelt stroomgebruik

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik de droger eigenlijk alleen i de herst/ winter en dan voornamelijk voor het beddengoed, handdoeken en spijkerbroeken, dat duurt aan een rekje zo lang voor het droog is en het huis word er zo vochtig van, shirtjes. Ondergoed, sokken en fijn was hang ik wel op. Dat is met een dag droog.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jah hier ook het blijft een dilemma, en ik heb er sinds een jaarw eer een , Met zo veel kinderen als wij hebben en alles sport...t was soms zo lang nat...dat ik t weer vies vond ruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Toen ik moeder werd, vonden mijn ouders dat ik er ook eentje moest hebben, een droger. Ik vond van niet. Gelukkig hield ik voet bij stuk want omdat ik er nooit een had, weet ik ook niet wat ik mis.
  Ik ken mezelf en denk dat ik hem anders stiekem heel vaak zou gebruiken: lekker makkelijk.
  Nu blijf ik inderdaad was verplaatsen af en toe. En aan het begin van de week hing de was twee dagen buiten: bijna droog, weer een regenbui, toch maar weer even laten hangen want met die wind droogt het heel hard, etcetera... Tja. Gelukkig weet ik dus niet wat ik mis... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou er best eentje willen. Nu de kamer van dochter ook echt door haar gebruikt gaat worden, kan ik daar geen wasrekken meer zetten. En om nu voor iedereen een garderobe voor 2 weken te hebben is met hard groeiende kinderen ook een dure hobby. Maar deze keer moet echt het keukenraam vervangen, voordat het gaat vriezen en er weer ijsbloemen op het raam staan. Ooit, dan komt er eentje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wilde er geen, maar kocht er toch een toen meid bijna zeven jaar geleden werd geboren. Ik heb hem niet vaak gebruikt. Toen stond hij twee in opslag bij schoonouders wegens verbouwing. Nu sinds anderhalf jaar terug en sinds kleine man geboren is gebruik ik hem vaker. Ben bang dat het voorlopig alleen maar meer wordt met nummertje drie op komst....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als ik de droger gebruik (beddengoed, handdoeken etc), dan alleen maar op een kort programma zodat het ergste 'nat' uit de was is en gaat daarna alles op het droogrek. Anders blijft het inderdaad zo vochtig en klam op zolder. En dit werkt prima!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja als er gewent aan bent ga je hem ook gebruiken, zonder is enkel een kwestie van goed luchten hier alles droog binnen 24 uur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is fijn dat het bij jou zo snel droogt! Hier gaat dat in de herfst helaas echt niet. Ik heb de rekken dan ook staan en heb het raam open, maar dan wordt het niet goed droog. Dus het laatste beetje even hup in de droger, erg fijn!

   Verwijderen
 11. Ik heb die kleine rekjes van Ikea ook, inderdaad erg handig. Ik heb wel een droger, maar dan eentje met een warmtepomp, dus véél zuiniger dan een gewone condensdroger. Ik gebruik hem wel alleen maar in de winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja zo'n warmtepomp schijnt inderdaad heel veel te schelen. Ik vond de aanschafprijs te hoog en heb gekozen voor een condensdroger, maar dan betaal je inderdaad meer voor het verbruik.

   Verwijderen
 12. Ik gebruik de droger ook zo min mogelijk. Wij hebben in de berging een waslijn gespannen. Maar het droogt binnen wel veel langzamer helaas...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb voor de dikke(handoek/spijkerbroek sweater)-was geen droger maar een centrifu, en dan hang ik de was op...werkt perfect!
  Maar ik vraag me wel net als jou af wat nu voordeliger is...een graadje meer stoken(ik heb astma dus het huis moet droog genoeg zijn) of de droger....ik heb de mijne 10 jaar geleden weggedaan,nadat ik hem maar een paar jaar had gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen