maandag 25 augustus 2014

Een nieuw schooljaar, de eerste dag

Ook hier zijn de scholen weer begonnen. Vannacht was dochterlief erg onrustig en vanochtend stond zoonlief al vroeg aan mijn/ ons bed. Hij was er helemaal klaar voor en stond te stuiteren. Dochterlief sliep juist weer en was later niet vooruit te branden, ze leek wel geblokkeerd! Allebei reacties op de spanning. En hoewel we om half 7 opstonden, waren we (door treuzelende dochter) maar nèt aan op tijd op school.

Terwijl ik dochterlief naar haar klas bracht, stuurde ik zoonlief alvast naar zijn klas (groep 3). Zijn klaslokaal bevindt zich op de eerste verdieping. Voor de grote vakantie was hij daar al een aantal keren geweest om te wennen. Hij wist goed te vertellen dat ik dan later ook naar boven  moest komen en dan bij de trap naar links moest. Toen ik na de kus en knuffel bij dochterlief doorliep naar zoonlief, zat hij alleen nog niet in de klas. Hij had zelf ( ik denk van spanning en enthousiasme) de andere afslag genomen, bij de trap was hij naar rechts ( de andere links zeg maar) gegaan. Hij was daar de klas binnen gegaan en nadat hij geen bekenden zag, had hij zich bedacht. Hij werd door de juf van die klas naar de goede klas gebracht. Helemaal verstrooid! De juf en ik moesten hartelijk lachen om het verhaal.

Toen ik later weer in de auto zat en naar huis ging, had ik nog net even tijd om de was op te vouwen, de ontbijtboel goed op te ruimen, de vaatwasser uit  en in te ruimen en een stofzuiger door de woonkamer te laten vliegen. Ongeveer een uur later zat ik alweer in de auto voor de eerste vergadering van dit schooljaar van de tussenschoolse opvang. We konden tijdens de vergadering aangeven op welke groep we wilden staan en aan de hand daarvan werd een verdeling overlegd en gemaakt. Stond ik vorig jaar nog op een hele grote groep van de klassen 1/2, dit jaar ben ik ingedeeld voor klas/groep 4. In die leeftijd heb ik ze zelf niet, omdat dochterlief in groep 2 zit en zoonlief in groep 3.
Groep 4 is  heel veel kleiner in aantal en naar verluid zouden de kinderen zelfstandiger, maar ook mondiger en uitdagender zijn. Toch een beetje een uitdaging!

Even later werd de verdeling in de praktijk gebracht en ik was dus erg benieuwd hoe het zou lopen. Eerst gingen de kinderen een half uur buiten spelen en daarna was er nog een half uur om te eten, voordat de school weer zou beginnen. Bij de kennismaking op het plein probeerde ik me goed te concentreren op welke naam bij welk gezicht hoorde. Terwijl de kinderen met andere groepen op het plein speelden, probeerde ik de kinderen weer langs te gaan om te kijken of ik de namen nog wist. Ik maakte met iedereen van "mijn" groep een praatje en toen we naar binnen gingen om te lunchen, lukte het me aardig om iedereen uit elkaar te houden. Hoewel twee of drie kinderen in dat kleine half uur binnen toch eens keek waar de grens lag, moet ik eerlijk zeggen dat het wel een slok op een borrel scheelt wat drukte betreft. Vorig jaar was ik regelmatig heel erg moe na de tussenschoolse opvang en dat viel nu wel mee. En dat terwijl de kinderen uitgelaten en gespannen zijn zo aan het begin van het schooljaar. Ik denk dat het verschil ook zit in het geluid. Omdat het eigenlijk de vrije tijd is van de kinderen, mogen ze uiteraard ook uitgebreid kwebbelen en zo tijdens het eten, mits ze een beetje door blijven eten. Maar of er 36 kinderen kwebbelen of "maar" 16, dat scheelt enorm in het geluidsvolume en ook in de energie kan ik je vertellen.

Vanochtend bleek bij  het vouwen van de was, dat een paar van mijn eigen vesten verder verschoten waren dan me lief was. De beste vesten, wat kwaliteit betreft, kwamen niet bij C&A, V&D, De Bijenkorf of H&M weg, maar gewoon bij Kruidvat.  De vesten van zachte katoen dragen heerlijk en blijven dus echt mooi. Een aantal had ik zelf de vorige keer wat opgeleukt met een siersteek langs de rand of een applicatie, zoals een bloem of een paar kraaltjes ( idee gepikt van vesten die ik bij De Bijenkorf had gezien, dat dan weer wel :-) )
Dus na de tussenschoolse opvang had ik nog genoeg energie en nam ik een kijkje bij Kruidvat. En jawel, de vesten waren er ook dit jaar weer. Met bijpassende topjes en shirts zodat je een soort twinset kunt samenstellen. Voor 7,99 euro voor een vest en een top van 2,99 ben je voor nog geen 11 euro weer helemaal netjes. Meestal kies ik overigens twee tops of shirts per vest uit, zodat ik twee dagen hetzelfde vest draag met een andere top of shirt eronder.
Dus eigenlijk ben ik dan met dat extra shirt weer voor 14 euro helemaal klaar.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik drie van dergelijke sets heb aangeschaft en me nu al verheug op het "eigen" maken van de vesten en shirts. Dat opleuken van de vesten vind ik ook echt iets voor de herfstachtige avonden, als ik toch meestal ( net als nu) alleen thuis ben omdat manlief in het buitenland werkt.

Nadat ik blij met mijn kledingvangst thuiskwam, at ik nog wat ( tijdens de tso kan ik zelf niet lunchen) en kon ik alweer naar school om de kinderen te halen. In de auto hadden ze hele verhalen, het was allemaal enorm meegevallen en de juffen waren aardig. Zoonlief had kennelijk nog een map nodig ( stond niet op de lijst die we hadden gekregen) en dus gingen we die nog even halen bij de Action. Toen we daarvan thuiskwamen gingen de kinderen spelen en ging ik aan de slag met het avondeten.
Zo'n dag vliegt toch ook voorbij!

Morgen komt manlief weer even thuis uit den vreemde en zijn we 's avonds weer allemaal samen aan de eettafel. De kinderen en ik kijken daar naar uit! Zeker na de vakantie is het altijd weer een beetje wennen als hij een tijd van huis is.

2 opmerkingen:

  1. Spannend, weer nieuw begin.

    Na de zomer(vakantie) ben ik ook kleding aan het kopen: niet alleen voor nieuw seizoen maar ook nieuwe maten. Kinderen zijn overal uitgegroeid!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoonlief heeft vandaag introductie en kwam erachter dat hij nog helemaal geen schoolspullen had ... en zijn moeder hier eens een keer bewust niets van gezegd had want de middelbare schoolperiode is voorbij en dan mag je toch wel zelf je dingen gaan regelen.

    Vanaf volgende week zitten we hier weer helemaal in het ritme en daar kijk ik nu toch wel een beetje naar uit .. dat gelantefant van zo'n puber :)

    BeantwoordenVerwijderen