maandag 5 mei 2014

Milieuzones en milieustickers

Nog even en het is zomervakantie. Ook dit jaar trekken we er op uit. Reden we in het verleden zo snel mogelijk naar het zonnige zuiden, dit jaar gaan we dat heel anders doen. We gaan in etappes rondtrekken. En doen het dus rustig aan. Dan komen we wel binnen de zogenaamde milieu-zones van Duitsland terecht, waarvoor we een milieusticker moeten aanvragen. Als je op de snelweg blijft heb je hier geen last van.
Een milieusticker is in sommige gebieden van Duitsland verplicht. Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogenaamde "Umweltzones": zones die als doel hebben de luchtkwaliteit te bevorderen. Vieze auto's worden geweerd. Je mag het bewuste gebied alleen inrijden wanneer je personenauto of camper een milieusticker heeft die overeenkomt met de classificatie behorende bij die Umweltzone. Met een oude auto zonder goede roetfilter heb je dan waarschijnlijk pech. Steeds meer steden en gebieden in Duitsland zijn Umweltzones geworden.
Bij overtreding dreigt een geldboete van € 40,00 en een punt in Flensburg ( een soort straflijst), zelfs als het voertuig op grond van zijn emissiewaarden wel zou zijn toegelaten.

In toenemende mate worden in Europa milieuzones ingevoerd. Ook bijvoorbeeld Groot-Brittannië en Italië kennen milieuzones. In Nederland zijn er plannen voor een milieuzone in Utrecht (2015).

Op de site van de ANWB staat goed uitgelegd hoe het werkt en heel handig, je kunt er via een link ook meteen een bestellen die binnen 5 werkdagen thuisbezorgd wordt. Helaas ( =gelukkig) had ik toen ik op de site keek, niet het kentekenbewijs bij de hand. Ik vroeg manlief op kantoor zijn kentekenbewijs in te scannen, want je moet dat als bijlage meesturen. Een aantal dagen later had manlief dat gedaan en vandaag zocht ik via google op "Milieusticker". Ik zag ineens dat je op meerdere sites zo'n sticker aan kon vragen. Bij de ANWB kost een sticker ( mits je ANWB-lid bent) 16,95 euro. Op andere sites slechts 12,50 euro zoals op dekra.nl en VWE.nl. Dat scheelt dus nogal. En bovendien heb ik de sticker morgen dus al in huis ( oké eerst zien dan geloven). Duurder kan ook: op Kwik-Fit.nl kost de sticker zelfs 17,50 euro!

Achteraf gezien vond ik het nogal suf van mijzelf dat ik niet meteen gewoon via google gezocht had op milieusticker. Ik zoek toch eigenlijk alles vooraf uit, dus waarom hier niet? Ik denk dat het komt omdat ik bij dit soort dingen denk dat het vaste bedragen zijn. Zoals de vignetten voor Zwitserland en Oostenrijk enz. Toch daarbij ook maar eens goed opletten dan! Gelukkig was ik er op tijd bij en heb ik niet teveel betaald.

Overigens zijn de stickers in Duitsland zelf het goedkoopst. Daar kosten ze tussen de 5 en 10 euro, maar dan moet je dat ter plaatse regelen, bij een punt/garage buiten de milieuzone.

NASCHRIFT: Ja, de sticker was inderdaad de volgende dag in huis!

7 opmerkingen:

 1. Ik heb het idd gewoon net over de gerens geregeld bij een auto-accessoiresbedrijf, ging heel makkelijk! En kostte me maar 8 euro...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de sticker vorig jaar bij GWK gekocht. Ik weet niet precies hoeveel ik kwijt was maar minder dan bij ANWB. Eigenlijk vind ik het wel een toestand want als je niet uitkijkt, zit je auto onder de stickers om maar op de plaats van bestemming te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, dat wist ik niet! Wij hebben destijds een milieusticker bij de ANWB aangeschaft (we gingen naar Berlijn op vakantie).
  Zo leer je iedere dag weer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dan mogen we in veel gebieden niet komen met onze oude auto,die heel schoon klandestien op een deel plantaardige olie rijdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heeft zo'n ding ook een geldigheidsduur? Ik ging begin dit jaar naar Zwitserland en had er niet aan gedacht, maar toen ik onderweg een Duitse stad in wilde, kwam ik ineens wel die borden tegen. Ik ben gewoon doorgereden en niet bekeurd, maar het zat wel een stuk minder lekker, moet ik eerlijk zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij heeft hij geen geldigheidsduur. Dus zolang je de auto hebt is de sticker geldig. Tenzij ze de normen gaan aanpassen en andere stickers eisen, maar daarvan zijn nog geen tekenen.

   Verwijderen
 6. Toch eens dubbelchecken. Tot heden geen sticker nodig gehad of gebruikt omdat het toch om de binnensteden gaat, dacht ik. Maar hoe zit het met dwars door Hamburg, of een paar dagen Kiel omdat je de boot hebt gemist? ;)

  BeantwoordenVerwijderen