zondag 4 mei 2014

Eten en gegeten worden

De kinderen stellen steeds meer vragen over de andere kant van de natuur. Het gegeven van eten en gegeten worden. Over het bestaan van aaseters. Dat wij ook aaseters zijn dan.
Dat dochterlief vindt dat koeien, varkens en lammetjes wel gegeten mogen worden. Maar paarden niet, want vriendin Merel heeft een paard. En konijnen ook niet, voegde ze eraan toe toen ze onze flapppies nog eens extra knuffelde.

De meeste mensen denken er niet over na, wat er vooraf gegaan is aan hun stukje vlees.
Het leven van de koe of varken en de manier van slachten. Vandaag begon dochterlief er weer over.
"We eten geen honden, katten en paarden he?". Het bleef even stil. Ik besloot te zeggen dat we geen honden en katten eten, maar dat dat in sommige landen wel gebeurd. Ze sloeg daar geen acht op, maar wel op het feit dat ik dat paard niet genoemd had in mijn antwoord.
"Mam, heb ik dan wel eens paard gegeten?". Het bleef even stil. Ik dacht aan de gehaktballetjes van Ikea en de vleesaffaire waarbij rundvlees paardenvlees bleek te zijn. Zou ik dat gaan uitleggen? En ik herinnerde me de hapjes van een partje ei in paardenrookvlees gerold. Dus zei ik eerlijk dat ze wel eens paard gegeten had. "Oh". Daarna bleef het stil. Wat zou er nou in dat koppie omgaan denk ik dan. Ze kwam er verder niet op terug. Dat gebeurt wel vaker, het broeit dan in dat koppie. Meestal komt er dan een aantal dagen later weer een reeks aan vragen.
Die koe en dat varken, die staan te ver van haar af. Maar dat paard en dat konijn.....

Ik denk, dat wanneer de mensen voor hun eigen vlees moesten zorgen of bij het slachten aanwezig zouden moeten zijn, er veel meer vegetariërs zouden zijn.

6 opmerkingen:

 1. Zeker weten! Het zou ook al schelen als vlees er hier weer uitziet als vlees en niet als keurige roze plakjes in een plastic bakje... In India zag ik een net geslachte geit (inclusief een enorm spoor van bloed...) en goed in het zicht hangende kippen zijn vaak bedorven... Noem mij een watje, maar mijn maag draait zich om. Nu is het in India wel heel erg makkelijk om vegetarisch te eten, dan is de keuze ook makkelijk... Raar dat ik gelijk de eerste dag thuis in Nederland weer vlees at... Ik heb me echt voorgenomen nog minder vlees te gaan eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zou de eerste zijn die geen vlees zou eten, maar we eten zo ie zo eten we weinig vlees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoeveel vlees heeft een mens eigenlijk nodig ? Je kunt er natuurlijk vervangers voor zoeken, maar als je het minimale aan vlees zou eten, wat zou genoeg zijn? Wij eten nu meestal 2 a 3 keer per week vlees. Dus 4 tot 5 keer per week niet. Halve vegetariërs. Jullie?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het ook af hangt wat voor vlees en welk deel je eet. Hier eten we ongeveer drie dagen per week vlees. We eten geen vleesvervangers. Er zijn genoeg recepten die het prima doen zonder vlees.

   Verwijderen
  2. Ik vind vegan kookboeken heel leuk. Creatiever dan vegetarische kookboeken.

   Verwijderen
 4. Toen wij zelf nog kippen hadden wilde mijn dochter ineens geen kip meer eten. Knuffeldieren zijn voor kinderen toch andere dieren dan die op het bord liggen. Op dat paardenvlees komt je dochter waarschijnlijk wel een keer terug, op een moment dat je het niet verwacht ;-)

  BeantwoordenVerwijderen