vrijdag 18 april 2014

Wat eieren en hazen met Pasen te maken hebben...

Voor onze kinderen is de Paasviering een feest vol vraagtekens. Is net met kerst het kindje Jezus geboren, gaat 'ie een paar maanden later al dood.
En dan die eieren en hazen, en die leuke kuikentjes en konijnen? En hoewel ze naar een Christelijke, dat wil zeggen Katholieke, school gaan, wordt er naar mijn idee ook weinig echt verteld. Dat kan te maken hebben met hun leeftijd, maar daar ben ik eigenlijk niet zo zeker van. Bij vriendjes en vriendinnetjes uit ons dorp die naar een andere school gaan, wordt ook vooral veel met hazen en eieren gedaan. Hier was een vriendje dat zelfs dacht dat die haas uit dat ei kwam.

En laatst toen we een eindje omfietsten, zagen we een ontzettend grote haas. Formaat anabole steroïden zeg maar. De kinderen waren er heilig van overtuigd dat het de paashaas was, die alvast ging kijken waar hij straks die eieren moest verstoppen. Hele debatten werden er gevoerd achter op de fiets. Heerlijk die kleuterleeftijd.

Het ei en de haas lijken door de commercie niets met Pasen te maken te hebben, maar toch is het wel zo.  Bij de invoering van het vasten ( veertig dagen voor Pasen, als Carnaval eindigt) verbood de christelijke traditie om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Pas met Pasen werden er weer eieren gegeten. De oude eieren waren inmiddels niet goed meer en werden daarom gekookt en versierd. Volgens de Katholieke traditie worden de eieren door de "klokken van Rome" van bovenaf gedropt in tuinen en op balkons. De klokken worden ook afgebeeld met vleugeltjes.
De Protestante traditie verstopt de haas ze. Een haas omdat hazen en konijnen met hun voortplantingsdrift een symbool zijn voor vruchtbaarheid en ontluikende lente.
Zowel hazen als eieren staan voor een nieuw begin, net als de verrijzenis van Jezus.

Hoewel ik vaak heb geprobeerd om het aan de kinderen uit te leggen, blijft het lastig allemaal. Ze zijn ook kritischer dan manlief en ik vroeger waren. We namen toen denk ik meer aan, gewoon omdat het zo gezegd werd. Tegenwoordig worden kinderen op school juist meer gestimuleerd om vragen te stellen. Misschien is het ook wel lastig door de grote hoeveelheid informatie en al die verschillende dagen waarop wat bijzonders is, zoals Palmpasen (de intocht), Witte donderdag (laatste avondmaal), Goede vrijdag (het sterven), Stille zaterdag (het begraven in de grot) en dan Pasen zelf (de verrijzenis). Een eindeloze reeks aan vragen over het hoe en het wat. Ook omdat kruisigingen, begraven worden in grotten wellicht wat ver bij onze huidige toch veilige samenleving en daarmee de kinderbeleving af staan.

Fijne Paasdagen!






10 opmerkingen:

  1. Als ik terugdenk aan mijn jeugd,heb ik dat paasverhaal op een kinderlijke manier begrepen. De kruisiging zei me weinig. Wat ik griezelig vond,was het lege graf,dat de vrouwen op paasmorgen vonden. Ik denk,dat elk kind weer andere elementen uit het verhaal onthoudt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Interessant blog, ik had er echt geen idee van voor welke traditie de paashaas en klokken stonden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor mij hebben hazen entc niets met Pasen te maken , meer comemrcie denk ik . Toen onze kids nog naar school gingen waren ze enige in de klas die nog wisten waar Pasen omging , triest maar waar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt dat het door het opblazen van alles door de commercie lijkt alsof eieren en hazen er niets mee te maken hebben. Maar van oorsprong komt het dus wel de Paasviering en de gebruiken af.

      Verwijderen
  4. Vroeger vond ik het Paasverhaal maar eng: Jezus aan het kruis, vreselijk toch? Kreeg hij ook nog eens een doornenkroon op zijn hoofd. Brrr... Nee, het was niet mijn verhaal en het op staan uit de dood heb ik altijd maar voor zoete koek aangenomen, zo was het nu eenmaal. Wat wel weer leuk was, was dat we onze nieuwe zondagse kleren de eerste keer aan mochten met Pasen. Maar ja, dat heeft weer niets met Pasen te maken, maar was wel een feestje in mijn beleving...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. interessant blogje, weer wat wijzer geworden vandaag! thnx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Aha, leerzaam stukje! Ik vond het altijd zo'n onzin, die hazen en eieren, maar ik snap dat er nog wel iets achter zit.
    Kinderen iztten op een christelijke school, oudste weet niets van Jezus of pasen. Dochter had een rotdag omdat ze naar "hele nare" filmpjes van Jezus en de kruisiging had moeten kijken...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Weer wat geleerd, ik vroeg het me al af deze week maar ik dacht ook meer commercie en het idee van lente.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mijn ervaring is dat onze kinderen van de openbare, er soms meer van weten dan van de Christelijke. Dat komt omdat onze kinderen protestantse godsdienst kregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goh, dat wist ik niet, dat de paashaas toch wel ergens op gebaseerd is behalve commercie! Bedankt! Weer wat geleerd.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen