zondag 27 april 2014

Koningsdag in Planckendael

Toen we gisteren aan de kinderen de vraag voorlegden wat we zouden gaan doen, riepen ze in koor "Naar de dierentuin! " , Ze wilden met geen stok naar het centrum om Koningsdag mee te vieren, want voor hun gevoel hadden ze daar op school afgelopen vrijdag al genoeg aan gedaan. En dat hebben we dus maar gedaan, we gingen op pad. Dat gaat dan ook makkelijk met een abonnement (voor Planckendael en Antwerpen in een). We gingen naar Planckendael in Mechelen.
Toen we aankwamen waren we, zoals verwacht, nagenoeg de enige Nederlanders. En voor ons gingen allemaal bussen het parkeerterrein op. Dat beloofde een drukke dag te worden. Het bleek de familiedag van een Vlaamse gehandicaptenvereniging te zijn. Nu is het park zo groot dat het eigenlijk niet uitmaakt of er verder feestgevierd wordt, want je hebt er als abonnementhouder geen last van. Met het abonnement kunt je ook naar de Zoo in Antwerpen en daar is het allemaal wat kleiner en daar zou je het denk ik wel gemerkt hebben. Zeker op een dag als Koningsdag vind je daar in de Zoo, maar ook in de stad zelf dan ook de Nederlanders die het Oranjefeest proberen te ontlopen.
De kinderen hadden hun oranje feestkroon op en genoten zichtbaar van de dierentuin. En hoewel er dus verhoudingsgewijs veel kinderen en volwassenen waren met een handicap en er veelal anders uitzagen, maakten de kinderen daar totaal geen onderscheid in. Alleen toen en een klein jongetje in een rolstoel aan de rand van de speeltuin gefrustreerd huilde, maakte dit indruk op dochterlief. Ze voelde met hem mee. Voor de rest hadden veel mensen iets gedaan met het thema "superhelden" en liepen er hele gezinnen in een soort  superheldenpak, wat er heel feestelijk uitzag.
En omdat het nu zo'n familiedag was, waren er ook veel verzorgers die van alles gingen uitleggen en zo hadden wij er zowaar ook voordeel van.

Ergens in de middag kwamen we terug en stelde ik nog voor om alsnog naar het centrum te gaan, maar niemand wilde mee. We besloten nog even buiten aan het werk te gaan met het gazon. Aan het einde van de middag keken we onder genot van een ijsje nog even naar een stukje van de herhaling of de hoogtepunten van de Koningsdag op televisie.
's Avonds stond er een zomerstamppotje raapstelen ( ook wel bladmoes genoemd) uit de moestuin op het menu. Het klinkt niet heel feestelijk, maar dat was het wel!
Prima dagje dus!
 plaatje bladmoes/ raapstelen van odin.nl geleend.

5 opmerkingen:

 1. Planckendael is echt een hele leuke dierentuin. Wij hadden vorig ook een abonnement en daar hebben we vaak gebruik van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Planckendael! Pure nostalgie....Toen de kinderen klein waren
  hadden wij daar ook een abonnement....Wij wonen slechts op
  een kwartiertje rijden en gingen er soms gewoon een uurtje wandelen....
  De kinderen vonden het de max....ze konden er ongestoord lopen en
  genieten van de dieren afgewisseld met spelen op de speeltuintjes....
  De zoo van Antwerpen deden we slechts af en toe ...is inderdaad
  kleiner maar de kids vonden dit weer leuk omdat we daar met
  de trein naar toe gingen....
  Fijn dat jullie zo een mooie dag hadden daar!
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat hebben jullie een fijne dag gehad zeg. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heerlijke dag meid, en brrr raapstelen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Grappig dat niemand naar de stad wilde voor de koningsdag! De dierentuin lijkt me een leuk alternatief.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen