maandag 28 april 2014

Moestuinmaandag

Vanochtend ging ik na het ontbijt met de kinderen op pad om de boodschappen te halen. Zelfs ook nog met de kinderen de Action getrotseerd om nieuwe knutselspullen te halen, dus 's middags een mooi moment om het rustig aan te doen. Ik ben lekker bezig geweest in de moestuin. Vooral de paden met houtsnippers weer voorzien van een nieuwe laag die ik had gekregen van een van de buren die ook over zijn gegaan op snippers, maar teveel hadden. 
Housnippers hebben veel voordelen. De grond droogt niet uit, het composteert en verbetert de grond en het bodemleven. Ik heb ook minder last van slakken, maar of dat door de snippers komt durf ik niet te zeggen. Er komen ook meer vogels in de tuin op zoek naar een lekker hapje tussen de houtsnippers en pikken ook slakken mee, dus in die zin helpt het zeker.
En ja hoor, ik heb ook nog maar wat fotootjes gemaakt.
 
 
Eerst maar de bakken dichtbij huis, waar ik de kruiden in heb staan en alles in voorsaai.
De salie staat in bloei, prachtige blauwe bloemen. Vooraan Koriander en daarachter venkel.

Hierboven een foto met links onderaan broccoli, dan kleine rode zonnebloemen, dan reuze zonnebloemen, dan bloemkool en rechts, courgette. Bovenaan zie je de sla opkomen die ik straks ga verspenen. Onder de sla nog wat courgettes van een ander soort.

Hierboven de bakken met de peulvruchten.
Roodbloeiende snijbonen onderaan, dan tomatenplantjes ( ziet eruit alsof de potjes leeg zijn), dan sugarsnaps en bovenin patisson.

En zie hier de rododendron met daarboven de seringen. Voor de rododendron wat snoeiafval, dat niet meer in de compostbak of de groene bak paste. Morgen wordt de groene bak geleegd, dus kan het er daarna in.

In de moestuin aan de zijkant van het huis de uitplantbakken met artisjok, raapstelen, wortelen en uitjes. De bak erboven mooie malse slakroppen. Hieronder zie je dat nog beter. De palen achter de sla zijn bespannen met gaas en daar zullen de peulen en de snijbonen geplant worden.

 
Hieronder de piretium naast de kroppen sla. Pireitium houdt rupsen op afstand. In de winkel is een aftreksel als verdelger te koop. Maar zo is het toch veel mooier?

 
Hieronder de aardbeien. Ja in bloei met grote knoppen, geen idee of dat ook grote aardbeien betekent. Kleine bloemen beloven meestal geen grote aardbeien, dus vanuit die gedachte zou de oogst dit jaar wel heel mooi moeten zijn!En zie hieronder de olifantenknoflook. Ik dacht dat het niet goed was gegaan vorig jaar, maar ik heb gewoon niet goed in de grond gewroet. Er zitten grote knollen in die nu ook weer op zijn gekomen.
 
Hieronder zie je koolplantjes. Ik weet niet of het boerenkool, palmkool of bloemkool is. Dat komt omdat ik in het najaar drie rijtjes had gezaaid en de drie rijen na opkomst opgevroten werden door vogels/ slakken of ander ongedierte. Tot mijn verbazing kwam het een en ander toch weer op verschillende plekken op, maar toen wist ik dus niet meer wat het was. Een verrassingspakket.

 
Voor de rest heb ik hele zaaischema's. Het voorkweken in de bakken en potjes bij het terras heeft vele voordelen. De planten  die je in de moestuin zet, zijn direct groter en daardoor minder kwetsbaar. Er zijn nu dus nog een heel aantal uitplantbakken leeg en ook de rekken staan er wat zielig bij. Maar dan straks hebben we ineens een instant tuin. En dan ga ik weer voorzaaien voor de oogst daarna.
En het is nog heel erg vroeg in het seizoen, ik heb er zin in!
 
Bij meer mensen kijken voor moestuinmaandag? http://hollandseklei.blogspot.nl/

5 opmerkingen:

 1. WAUW, het lijkt wel een heuse kwekerij. Piretium, geweldig! Heb je het plantje gekocht of gezaaid? Ga dat ook maar eens proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Helena, Ik heb het vorig jaar gezaaid. En nu dus de mooie bloemen! Ik heb volgens mij nog zaden over en ik denk dat ik het nog moet uitdunnen. Dus...bij interesse

   Verwijderen
 2. Heerlijk hoe alles vol in de groei zit.
  Nu nog houtsnippers tussen je plantjes en je bent helemaal klaar ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Maaike, als je de houtpellets van de konijnen meerekent zit er zowaar ook hout doorheenb :-). In de bakken zit zelfgemaakte compost en dat groeit supergoed! Ik dek eigenlijk de meeste bakken af met compeet ( kokosnoot) stro en hooi.

   Verwijderen