zaterdag 11 januari 2020

Minder gas

In een van mijn vorige berichten gaf ik aan dat ik het moeilijk vond om te bepalen of de bodemisolatie nu ook echt leidt tot minder energieverbruik. Niet alle dagen zijn hetzelfde, de winters zijn niet goed te vergelijken etc.

Daar reageerde iemand op met de tip om de meterstand van gas bij te houden op de site van "minder gas". Er zijn overigens ook andere sites. Nieuwsgierig als ik ben ging ik daar op kijken. Er wordt gebruik gemaakt van berekeningen aan de hand van graaddagen. Dus of het buiten kouder of warmer is dan de beoogde temperatuur in je huis. Is het lager, dan stook je, is het hoger dan stook je niet.
Kort samengevat.

Ik moest wel even bekijken hoe alles werkte. De meterstanden en data die ik nog had voerde ik gelijk in. Dat doen andere mensen met hetzelfde type woning ook en zo kun je met elkaar vergelijken of je veel of weinig verbruikt en of jouw huis goed geïsoleerd is.

Kennelijk stookten we de afgelopen periode 12 m3 minder dan het gemiddelde van de andere mensen met dezelfde soort woning en gezinssamenstelling. Dat zegt dan nog niet heel veel over of wij zelf minder stoken ten opzichte van de periode zonder bodemisolatie.

Een fijne gedachte is het overigens wel dat we minder stoken dan gemiddeld. en doordat je het bijhoudt, ben je ook bewuster aan het stoken. Dat zal vast helpen.

Los daarvan ben ik nog steeds een blij ei als het gaat om de bodemisolatie. Elke keer als ik de meterkast open merk ik dat ik even snif of het muf en vochtig ruikt. Om tot de conclusie te komen dat het echt kurkdroog is en het neutraal ruikt. Dat idee heb ik in het gehele huis. De trapkast, de wc beneden, die niet echt zwaar vochtproblemen hadden, maar wel vochtiger waren dan ze nu zijn. Alles is echt droger. Ook heb ik het idee dat de was sneller droogt als ik die in huis ophang. Dat maakt echt blij. Je kunt er maar last van hebben ;)

1 opmerking: