woensdag 10 juni 2015

Over huisdierenverzekeringen en het nut er van

In programma's waarbij mensen geholpen worden om hun financiële situatie te verbeteren blijkt vaak dat mensen over verzekerd zijn. Ik heb in de afgelopen jaren al heel wat keren onze verzekeringen bekeken om te kijken of we goed genoeg en/ of over verzekerd zijn. En of het goedkoper kon.

Toen we vorig jaar een hondje kochten, deed zich de vraag voor of we een huisdierenverzekering zouden afsluiten. In eerste instantie klonk het mij in de oren als een nutteloze verzekering zoals die voor je mobiele telefoon. Zo eentje waar je eigenlijk altijd uitgesloten bent van vergoedingen. Van verschillende kanten hoorden we dat het toch wel zinvol was om er goed naar te kijken.

Ik heb er echt avonden aan besteed om te kijken of het een goede zet zou zijn, of dat het een onzinverzekering is. Er worden nogal wat verzekeringen aangeboden door de verschillende maatschappijen, met allerlei lijstjes van wat wel en wat niet verzekerd is tegen wisselende vergoedingspercentages.

Uiteindelijk besloot ik dat het toch wel fijn was om er een af te sluiten. Ik koos voor een basispakket met opties als vaccinaties en gebit. Sterilisatie liet ik eruit, want ik berekende dat het veel voordeliger is om te zijner tijd dat bedrag in één keer op te hoesten, dan jaren een verhoogde premie te hebben voor iets dat eenmalig is.

De eerste zoveel maanden mag je niets declareren, nou ja, dat kan wel, maar je krijgt niets vergoed ( behalve euthanasie). Dus de eerste vaccinaties zijn voor eigen rekening.
Omdat we van de dierenarts na een half jaar een bericht kregen voor een gratis check-up en de hond nog geen vaccinatie voor/tegen kennelhoest had gehad, maakte ik een afspraak. Dan kon er meteen naar dat kleine plekje op haar poot worden gekeken.

Manlief ging samen met de hond en de kinderen heen en toen bleek de hond ook nog geen vaccinatie tegen rabiës te hebben gehad. Iets wat je nodig hebt in het buitenland. Aangezien België op een paar kilometer hier vandaan ligt, maar toch echt al buitenland is en we daar graag wandelen, moest dat dus ook nog even gebeuren. Het plekje op de poot bleek niets bijzonders te zijn, maar het gebit ( wat ik altijd zorgvuldig heb bekeken) bleek een afwijking te hebben: haar hoektanden waren niet gewisseld en daardoor had ze er twee teveel. Die melk-hoektanden ( die heel anders zijn dan de definitieve hoektanden) moesten dus operatief/ onder volledige verdoving verwijderd worden. Manlief rekende de twee vaccinaties af (van 70 euro totaal) en kwam thuis met het bericht dat ik een afspraak moest maken om die tanden te laten verwijderen. Aangezien dit ontstekingen kon veroorzaken en de hond daar niet tegen bestand zou zijn, was het zaak om dit dus snel te doen.

Nog geen week later bracht manlief het arme beestje geheel te goeder trouw en kwispelend naar de hoofdvestiging van de budgetdierenartsenpraktijk. We wisten vooraf wat het maximaal kon gaan kosten en ik was toch echt heel blij dat ik die verzekering had afgesloten. Want je kunt er toch heus een week van op vakantie als gezin en dan is dit nog een kleine ingreep van ongeveer een uur. In ons geval een heel erg kleine ingreep, met een dwergpinschertje :-)
Gelukkig is alles goed gegaan en hebben we nu weer een blije, gezonde hond. Wel super zielig die eerste dagen met hechtingen in haar bekkie.  Maar nu knabbelt ze wel meer aan haar botjes en op haar knuffels.

Er van uitgaande dat onze hond kerngezond is, betekent dit dat we nèt niet precies pas uitkomen wat jaarpremie en kosten betreft. Zou onze hond haar hoektanden wel gewoon gewisseld hebben, dan betaalden we uiteraard in totaal veel meer premie dan de vergoeding van de kosten van de vaccinaties.

Toch ben en blijf ik erg blij met de verzekering. Dit kleine ingreepje van twee hoektanden kostte echt al honderden euro's en je hebt geen idee wat er allemaal nog te wachten staat ( hopelijk niets) maar volgens veel van onze vrienden en kennissen kan het snel hoog oplopen met de kosten. Ook al ga je net als ons naar een budgetdierenarts.

We hoorden van de meesten over operaties met kosten die in de duizenden euro's liepen en er voor hebben gezorgd dat mensen niet meer op vakantie konden.....maar ja, je dier laten inslapen ( vanwege een abces aan zijn penis of een baarmoeder die gedraaid is) omdat jij op vakantie wilt, dàt doe je natuurlijk ook niet.

Je kunt er uiteraard (omwille van de maandpremie) voor kiezen om geen verzekering te nemen. Maar dan is het ten opzichte van de hond wel zo fair ( vind ik) als er een fors bedrag ( reken maar op ongeveer 1000 tot 1500 euro) op de plank ligt ten behoeve van dit soort noodgevallen. En laten we dat nu net niet willen of kunnen naast de standaard buffer voor andere noodgevallen als de uitval van de wasmachine etc.

Vanavond diende ik de facturen in van de vaccinaties en van de operatie.
Dat was nog wel even een heel gedoe. Zwoegen en zweten!
Per gespecificeerde factuurregel moet je een heel veld invullen. Bij de factuur van de twee vaccinaties was dat geen probleem, want dat waren maar twee regels en dus twee hele velden die ingevuld moesten worden.

Maar bij de factuur van de operatie ( met 13 regels) bleek ineens dat er een soort tijdslot op het declaratieveld zit. Eindeloos lijkt de lijst waar je uit moet kiezen. Als je er te lang over doet, blokkeert de boel en kan je opnieuw beginnen aan je declaratie. Met een factuur van 13 regels die elk uitgebreid in een apart veldje ingevuld en verklaard moesten worden, lukte het (pas of al?) na drie pogingen om de declaratie in te dienen. De eerste twee pogingen liepen bij het allerlaatste regeltje vast, vanwege de tijd die ik gebruikt had om die 12 regels daarvoor in het systeem te zetten....Grmbl!

Maar goed, als ik straks de vergoedingen ( 80% van de kosten) op onze bankrekening heb staan, ben ik het bovenstaande hopelijk weer snel vergeten....
7 opmerkingen:

 1. Ik zou het ook direct nemen voor ons Cavaliertje Fleur, maar helaas bestaat er zo'n verzekering niet in België. Ik vind het fijn dat je hier over schrijft, want mensen moeten inderdaad beseffen dat een dier in huis nemen (veel) geld kan kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is even duur, maar een paar keer naar de dierenarts en je hebt het er uit. Nou ligt het er wel aan of je een hond hebt of een kanarie, vind ik. Onze poezen zijn niet verzekerd. Soms krijg ik daar spijt van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou zo'n verzekering zelf niet snel nemen, maar ik spaar wel een potje voor dierenkosten bij elkaar. Ik heb een kat en vind het in ieder geval prettig om zo'n €500 achter de hand te hebben. Ze is al oud, komt niet buiten en is al gesteriliseerd en gechipt enzo, dus ik dacht dat dat wel een mooi bedrag was. Alle problemen die ik met eerdere katten heb gehad waren buiten veroorzaakt (gevecht) of hebben in totaal minder gekost dan die €500.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben het bij ons 2e hondje gedaan nadat we een hoop ellende met de eerste hadden en die na alle gebreken niet meer in de verzekering kon, bij het2e hondje waren een aantal aangeboren afwijkingen, die later tot uiting kwamen en dat is allemaal vergoed. De verzekering heeft ons echt duizende euro's gescheeld. En het hondje is goed geholpen en heeft nergens meer last van. Dit hondje woont inmiddels niet meer bij ons en heeft ergens anders haar gouden mandje gevonden, toch ben ik wel erg blij dat wij haar hebben kunnen helpen het eerste jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje wat een kosten zeg. Zo is een een dierenverzekering inderdaad wel handig.

  Maar wel vervelend dat ze het zo ingewikkeld maken om te declareren!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een raar declaratiesysteem zeg! Wel goed inderdaad, zo'n verzekering. Wij hadden drie katten, waarvan er één in twee jaar tijd drie operaties moest ondergaan van om en nabij 300 euro per stuk. Toen hebben we wel even gedacht aan een verzekering hoor. Maar voor drie katten werd dat echt te veel. En om nu alleen de brokkenpiloot te doen, zal je net zien dat een van de anderen iets krijgt..... Niet gedaan en gelukkig ook nooit meer nodig gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is gewoon een soort ziektenkostenverzekering voor de hond, en het blijkt dus dat het lonend is. Alleen wel jammer dat ze een ontmoedigingsbeleid qua declareren hebben ;-(

  BeantwoordenVerwijderen