zaterdag 25 oktober 2014

Boodschappen reset

Boodschappen. Een van de eerste dingen waar mensen naar kijken als ze gaan bezuinigen, consuminderen of bewuster gaan leven zijn de boodschappen.

Je kunt er van alles over vinden op het internet en ik ga alle tips over eten uit het seizoen, boodschappenlijstjes maken, letten op de aanbiedingen, niet shoppen met een lege maag, kopen bij de boer, invriezen etc. hier niet dunnetjes over doen.

Feit is wel dat we het afgelopen jaar een beetje zoekende zijn geweest naar een goede modus. Van één keer per week, naar verschillende keren per week boodschappen doen bij verschillende supermarktketens. Minder biologisch. Beetje biologisch. Niet biologisch.
Omdat de prijs, het gemak of wat dan ook de doorslag gaf. Gelokt door (tijdelijk) ( biologisch) assortiment?

Afgelopen week hadden de kinderen herfstvakantie en gingen de kinderen uit logeren. Manlief en ik deden het rustig aan en aten weer wat luxer. Wat niet duurder hoeft te zijn. Wel was het vlees wat kleiner op ons bord. Genoten van kwaliteit.  Blikten ( onder genot van een wijntje) terug op het afgelopen jaar en kwamen tot de conclusie dat we niet ( eyeopener) minder aan eten uit hebben gegeven, trouwens ook niet meer. Maar wel dat we andere dingen zijn gaan kopen die in onze ogen niet dat zijn wat we eigenlijk wilden of voor ogen hadden voor onszelf en onze kinderen.

We waren al begonnen met het leegeten van de vriezer die bij ons in de garage staat. Laatste dingen uit de moestuin. Aankomende week eten we de laatste dingen uit de vriezer en gaat'ie uit. We hebben het idee dat we bewuster boodschappen doen als we geen voorraden aanleggen in de vriezer. Dus gaan we niet teveel voorraden aanleggen in de kelderkast onder het mom van "altijd handig om in huis te hebben".

Verder heeft het meer kopen in supermarkten er ook voor gezorgd dat we meer afval hebben dan we bedoelden. Meestal prima te sorteren voor recycling, maar wel overbodig.

En los van dit alles, heeft het boodschappen doen me stiekem meer tijd gekost dan ik wilde.
Ik had weer zin in gemak, overzicht en heel erg vers. Echt vers.

Vandaag dus toch maar weer een bestelling geplaatst bij de bezorger. Die, waarbij de broccoli 's ochtends wordt afgesneden voor het in de middag mijn keuken terecht komt. En vooral producten uit de regio levert.

Ik probeer vanaf nu weer een weekmenu in elkaar te flansen voor ongeveer 50 euro inclusief bezorgkosten. Exclusief wasmiddelen, tandpasta, wc-papier en diksap. Dat koop ik altijd alleen maar in de aanbieding en vind ik de moeite waard om voor "om" te fietsen....te rijden, whatever. En omdat het gericht en maar om een handvol artikelen gaat, is het makkelijker om de verleiding te weerstaan.

Af en toe resetten we even alles. Zonder vaste grenzen overigens, naar behoefte weer aan te passen.








.

22 opmerkingen:

  1. Ik hoorde op de radio laatst een voedingsdeskundige. Zij vertelde helemaal niet te geloven in biologisch voedsel. Het schijnt dat voedsel alleen biologisch is als er drie kilometer in de omtrek waar het geteeld wordt of vandaan komt niet met bestrijdingsmiddelen gewerkt wordt of industrie uitstoot.Ze zei erbij: dat is nergens in Nederland. Ik kan dit goed geloven want ik heb al langer het gevoel dat de naam bio aardig is doorgeslagen. Ook de prijs trouwens. Sperzieboontjes voor 10 euro een kilo, dat doet toch niemand.
    Groetjes,
    Lianne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Lianne, je hoorde laatst een voedingsdeskundige op de radio. Zo zo! Nu weet je precies hoe het zit. Fijn.

      Even ter informatie: sperzieboontjes in de herfst of de winter, dat kan biologisch gezien ook niet. De seizoenen enzo, weet je wel. Aardbeien met kerst... kan ook niet. Als je ze buiten het seizoen koopt komen ze uit Egypte enzo waardoor ook de biologische variant niet echt biologisch meer is. En zo is dat met heel veel.

      Degene die je hoorde, is een voedingsdeskundige. En? Voor wie werkt ze en waar heeft ze gestudeerd? Ze gelooft niet in biologisch voedsel. Dus? Heel veel mensen niet. Heb je wel eens gezien hoe heel veel mensen eruit zien? Niet echt gezond. Er is ook een professor in de voedingsleer, Martijn Katan, die een halve krantenpagina de ruimte krijgt om recht te lullen dat kroketten gezond zijn. Dat maakt kroketten echter nog steeds niet gezond.

      Nee, je zal ook bij een biologisch aardappelveldje wel eens wat meepikken van je reguliere, gifspuitende buurman. Daardoor is je biovoer misschien niet 100% gifvrij, maar ik eet het toch liever dan de erpels van de buurman. Bovendien, is biologisch dan 'niet goed', of de buurman. Moet je je niet meer vragen stellen bij de landbouwmethode van de buurman?

      Nergens in Nederland? Ze zal best gelijk hebben. Helaas, triest maar waar. Maar maakt dat biologisch eten slecht of de rest van de landbouwmethoden? Of de industrie? En als er al deeltjes van Shell, BASF of weet ik welke gifgigant er op mijn vreten zit, dan hoop ik toch dat de boer daar niet nog eens elke week een schepje bovenop doet. Of vaker.

      Manmanman. Wat een kortzichtige reactie. Van mij ook, maar rooie lap & stier, zulk commentaar op een goed onderbouwde post hierover.

      Ik zeg niet dat bio per definitie goed is. Net als met bijna alles is ook hier wel wat mis. Het 'omkatten' van regulier naar biologisch vlees, gifnevel van de buurman en een biologische ananas die duizenden kilometers heeft gevaren op een vieze boot.... Maar ga nu niet lopen doen of biologisch bullshit is omdat de rest van de landbouw en industrie niet deugt.

      Verwijderen
    2. Hoorde laatst van een vriendin. Vier of vijf? boeren in dezelfde straat in de polder hebben allemaal kanker. Het is al langer bekend dat boeren een grotere kans hebben op onvruchtbaarheid en kanker door de bestrijdingsmiddelen.
      Maar als ik dit dan hoor, vind ik het wel heel heftig.
      Helaas koop ik juist minder biologisch omdat biologisch eten vaker besmet is met gluten.

      Verwijderen
    3. Als dochter van een tuinder weet ik heel goed wanneer welke groente er is. De boontjes zijn een voorbeeld die ik zag in de biologische winkel waar ik trouwens nooit iets koop want de groente ziet er vreselijk verlept uit. Ieder zijn mening maar ik geloof er niet in. Ik geloof alleen dat door de naam biologisch de prijs flink wordt opgedreven zoals ook met de naam fairtrade. Maar blijf gerust in sprookjes geloven, ieder zijn plezier.
      Groetjes,
      Lianne

      Verwijderen
    4. even voor alle duidelijkheid: mijn reactie was bestemd voor valhalla en zeker niet voor lianne! gr madelief

      Verwijderen
    5. Als dochter van een tuinder.... -> drogreden.
      Ik ben een achterkleindochter van een tuinder. Dus? Mijn vaderrrr verkoopt snelkoppelingen. Und?

      Als dochter van een tuinder zou je moeten weten dat boontjes eind oktober per definitie niet zo vers of lekker zijn, vind ik.
      Ik ben het wel met je eens dat groenten in een biologische winkel er vaak vreselijk uit ziet, maar die hebben dan ook niet de middelen van een AH ofzo. Waar de groenten dan weer vol zitten met gif.

      Waarom geloven in sprookjes? Welke sprookjes dan precies, Lianne? Dat je eten zonder landbouwgif gezonder is? Is jouw bespoten appel gezonder dan mijn onbespoten appel? O.o

      Bij de door spaarmoeder genoemde bezorger, kocht ik ook. Enorme witte kolen voor een euro, pompoenen voor 1,20, een kilo tomaten voor een euro, komkommers voor 40 cent, wortels voor een euro per kilo.... dus wat nou opgedreven prijs. Het ligt eraan waar je koopt en wat je koopt. Als je zoekt kan je écht goedkoop eten, van dichtbij, van het seizoen en zonder gif.

      Maar geloof vooral niet in sprookjes, want wat een BS is het, dat landbouwgif waar de insecten dood door van de planten vallen, slecht is voor je. Want het is noooit beweeeeezen. Dus. Je hebt gelijk hoor ;)

      Verwijderen
    6. Lianne stelt de verkeerde mensen verantwoordelijk: niet-biologische boeren en tuinders en de grote industrieën zijn de schuldigen.
      Wij verbouwen zoveel mogelijk onze eigen groentes maar de boer van 2 km verderop zie ik regelmatig met zijn grote gif sproeiers over zijn bouwland gaan! Ben ik dan verkeerd bezig...........

      Verwijderen
    7. Lianne, je geloofde iets wat een voedingsdeskundige zei? Namen en rugnummers graag. Het is net zoiets als ritalin bij ADHD, een deskundige heeft ook ooit gezegd dat het goed was en dat het een stofje in de hersenen was.... (overigens was die deskundige gesponsord door de Big pharma)

      Verwijderen
  2. Als jij voor €50 boodschappen kunt laten bezorgen, zou ik wel benieuwd zijn naar je lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Doen wij ook regelmatig, de manier van boodschappen resetten. Laatst ook weer gedaan, omdat Sander voortaan in het weekend zelf wil bepalen wat hij voor boodschappen doet. We berekenen dan op basis van hoeveel geld er nog is, hoeveel budget hij daar dan voor heeft...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar bestel jij dan jouw groenten? Mijn ervaring is dat dit behoorlijk prijzig is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Daar loop ik ook tegen aan,al die plastic verpakking in de supermarkt.Sinds een paar maanden bestel ik met een kennis in Kruiningen. En geniet van de appels,bataten,komkommers enz die los in de bestelbak liggen. Alleen het echt kwetsbare zit in plastic.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij bestellen we allebei bij de grote verleiding :-)

      Verwijderen
  6. Hm wij kopen de boodschappen mengelmoes, deels bio, deels uit de regio bij boeren(land)winkel, deels "gewoon"uit de super, gevarieerd dus....om het budget te beperken. Maar inderdaad eens in de zoveel tijd resetten wij ook wel en maken dan soms weer andere keuzes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Vijftig euro voor groenten vind ik best duur, of zit er ook nog behoorlijk wat fruit bij?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb gewoon de wekelijkse boodschappen besteld. Dat is vlees, groente, fruit, zuivel etc. Gewoon wat je als gezin van vier nodig hebt.

      Verwijderen
  8. Ik koop wel bio + vlees want ik vind het in de supermarkten
    niet fris.daar bedoel ik mee je kunt bij de jumbo voor 3 euro heel
    veel vlees kopen.
    Dat kan nooit gezond zijn zo goedkoop dat is.
    Groenten daar in tegen koop ik uit Holland dat is verser dan .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik probeer ook wekelijks voor max 50 euro te bestellen bij de biobezorger, maar daarnaast ben ik ook nog wel 25-35 euro kwijt voor de aanvullende dingetjes bij de supermarkt (ook bijna alles biologisch. Voor minder red ik het echt niet. Knap hoor als het je wel lukt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wij voor ongeveer honderd euro per week maar wel met vijf en twee pubers. Wel alle groente en fruit regionaal uit t dorp of bio. Dikke kus!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Soms moet je inderdaad even pas op de plaats maken. Bestellen lijkt me eigenlijk ook best handig. Nu haal ik alles altijd zelf.

    www.huisvlijt.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik heb een hele tijd het groente/fruitpakket van odin gehad. Op een bepaald moment mee gestopt omdat, ja waarom eigenlijk, ik weet het niet meer. Denk dat ik maar weer terug ga en weer een abonnement neem. Wat ik tekort kom koop ik dan nog wel bij want het fruit is eigenlijk nooit voldoende voor me. Maar goed om even te resetten, ben ik ook weer meteen van al dat achterlijke verpakkingsmateriaal af want gewoon los in papieren tas. Bedankt, ik ben weer even bij de les. :)

    BeantwoordenVerwijderen