zondag 28 december 2014

Turkse pizza, Lahmacun

In de week voor Kerst bestond de school van onze kinderen 10 jaar. Dat werd uitgebreid gevierd door een hele week activiteiten te plannen. Op een van de dagen hadden de kinderen op school allerlei workshops. Zoonlief had zichzelf opgegeven voor een workshop Turkse pizza bakken.  Zowel het deeg als het gehakt voor de Turkse pizza werden zelf gemaakt. Zoonlief vond het geweldig en ik hoorde later van de juf dat hij zo heerlijk gegeten had. Toen ik later op de kerstmarkt heerlijke mezze kocht, was ik verkocht en samen met de kinderen gaan we aankomend jaar eens wat meer de Turkse keuken ontdekken.
 
Vandaag stond de Turkse pizza op het programma. Hoewel het gerecht meestal valt onder "ongezonde snack" met veel drapperige knoflooksaus, extra vlees enzo is er echt weinig ongezonds aan als je het zelf maakt.

In Turkije wordt een zelfgemaakte lahmacun in een 'silex' gebakken, het lijkt op een contactgrill. Beide kanten bak je dan snel gaar. Maar gelukkig werkt een pan met een deksel ook en dus gebruikte ik de hapjespan eens. Die zat bij de serie pannen die ik in mijn studententijd bij de Ikea kocht, maar eerlijk gezegd gebruik ik hem weinig.
 
Recept voor 10 Turkse pizza's:

Voor het deeg:
500 gram bloem
1 zakje (7 gram) gedroogde gist
6-7 eetlepels lauwe, dus beetje warmgemaakte melk
2 theelepels suiker, als voeding voor de gist
1 theelepel (3 gram) zout
4 forse eetlepels boter, even een beetje smelten
2 eieren
 
Voor de vulling:
250 gram rundergehakt
1 ui
½ rode (punt)paprika
½ groene paprika, of een halve groene peper als je van pittig houdt
2 tomaten
1 flinke handvol platte peterselie
1 klein blikje = ongeveer een eetlepel tomaten puree
2 tenen knoflook
1 eetlepel (tatlı/milde) paprika puree, heet bij de Turkse winkel milde peperpuree ( Biber Tatli)
1 scheut olijfolie
1 theelepel zout
½ theelepel versgemalen zwarte peper of naar smaak iets meer

Bereiding

Voeg de suiker en de gist bij de lauwe melk en roer goed door. Laat dit even een paar minuten staan. Meng in een kom de bloem met het melk-suiker-gist-mengsel. Roer er de eieren en de gesmolten boter door, kneed even door en voeg dan ook het zout toe. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Is het na 5 minuten nog erg plakkerig voeg dan wat bloem toe, blijft het korrelig voeg dan nog wat melk toe. Leg de bol deeg in een kom en dek dit af en laat dit op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen. 

Maak ondertussen de vulling klaar. Snij de ui, paprika/peper, peterselie en tomaten heel fijn. Meng de groenten met het gehakt en voeg ook de tomaten- en peperpuree, de olijfolie, de knoflook, het zout en de gemalen peper toe. Roer het tot een smeerbaar geheel. Eventueel kun je nog een beetje tomatenpuree toevoegen, maar laat het verder afgedekt staan tot het deeg voor de bodem klaar is.
 
Duw na anderhalf uur de lucht uit het deeg en verdeel het deeg dan in 10 stukken, maar dek ze wel af tegen het uitdrogen. Ik gebruik een klamme theedoek. Strooi nu bloem op je werkblad en rol het eerste bolletje deeg heel dun uit tot een pizza. Omdat de kinderen me hierbij "helpen" heb ik met een pen op een stuk bakpapier het deksel van de pan omgetrokken.  Dan kunnen de kinderen zelf steeds kijken of de pizza nog in de pan gaat passen.


 

  

Schep daarna een flinke eetlepel van het gehaktmengsel op de pizza. Smeer dit dun uit, maar laat de randjes vrij. 
 
 
Zet de hapjespan op middelhoog vuur en verwarm deze alvast. Vouw nu de pizza dubbel en vouw het uit in de pan. Je legt het in het midden en vouwt de flappen links en rechts uit. Gebruik geen vet of zo. Doe dan het deksel op de pan zodat de pan een mini-oven wordt en ook de bovenkant gaart. Bak de Turkse pizza in vier of vijf minuten mooi gaar.  Kijk zeker bij de eerste pizza of het niet te hard gaat en pas eventueel het vuur aan.
 
Wanneer is de pizza gaar? Als de randjes niet meer zacht zijn, de onderkant lichtbruin is en het gehakt duidelijk gaar is.
 
Terwijl de ene pizza in de pan gebakken wordt, kun je vast de volgende pizza uitrollen en beleggen.
Is de eerste pizza klaar, leg deze dan op een bord en dek dit af met een omgekeerde schaal. De volgende pizza die klaar is, leg je omgekeerd op de andere pizza. Dus met de vulling naar beneden, bovenop de vulling van de onderste pizza. Sluit weer af met de omgekeerde schaal. Leg de daarop volgende pizza weer met de vulling naar boven op de stapel enzovoorts. Je legt ze om en om op één grote stapel.
De Turkse pizza's zijn als ze net gebakken nog hard, maar zodra ze afkoelen worden ze weer zacht omdat ze verstikken in de stapel op het bord met de schaal erop. Draai, als je alle lahmacuns hebt gebakken, de stapel om en serveer dan de eerst gebakken lahmacun die nu weer zacht en op de juiste temperatuur is. Traditioneel eet je lahmacun opgerold met gemengde sla . De sla kun je aanmaken met wat citroensap, olijfolie en zout. Eventueel nog wat platte peterselie en een beetje ui erin.
 
Eetsmakelijk!!!
 
 
Uiteraard kun je een heel arsenaal aan sauzen toevoegen, maar dan is het gezonde er waarschijnlijk wel af. Nou vooruit, een yoghurtsausje  met een beetje knoflook dan.


 

 




3 opmerkingen:

  1. Ken je deze website: http://mijnmixedkitchen.blogspot.nl/. Veel turkse recepten om de 2-3 dagen een nieuwe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Haha, ik ga echt schrikken als ik jouw kinderen zie. Wat is vooral dat meisje een stuk gegroeid!

    BeantwoordenVerwijderen