woensdag 4 april 2018

Doen

We wonen straks een jaar in ons appartement. Het is heerlijk. Onze eigen plek die steeds meer eigen wordt. Toch begon het weer te kriebelen om te moestuinieren. Ik bedacht me dat ik misschien wel een soort bakken kon maken. En ik was niet de enige.
Dochterlief begon steeds herinneringen op te halen aan de moestuin.

Mijn vader begon over zijn moestuin op zijn volkstuincomplex. Hij opperde dat er misschien nog wel een stukje vrij was en gaf me het telefoonnummer van de beheerder. Ik wachtte nog even af.

Elk jaar neem ik één abonnement ergens op en het abonnement op de dierentuin was verlopen. We hadden weinig inspiratie voor een ander abonnement. Dan toch maar een lidmaatschap van de volkstuinvereniging? En zo kwam het dat ik toch de beheerder belde of er een heel klein stukje beschikbaar was. Hij kende mijn vader en ik zei dat ik een kleiner stukje wilde dan mijn vader had. Ik moet het naast mijn baan en de kids ook gaan bijhouden. Hij begreep het meteen. Had nog wel een mooi plekje voor me waar een kasje op stond. Dat ging dan al van het stuk af en bovendien kon ik daar mijn gereedschap in kwijt.

Een aantal dagen later troffen we elkaar op het complex.
Ik moet altijd erg lachen om de bouwsels van iedereen. Eigenlijk is het vreselijk. Het lijkt wel een sloppenwijk. Nog mooier zijn alle manieren van tuinieren. En iedereen heeft de beste methode. Zalig!

De tuin was precies goed van formaat. Her en der stond een plant verstopt en ook nog twee rijen aardbeienplanten. Het kasje bestond uit een houten constructie en folie. Met veel tape om de gaten dicht te houden. Ik moest erg lachen. Maar ik ben er wel blij mee. Het nog te kopen gereedschap zouden we er mooi droog in kunnen houden. Een jaar huren kost inclusief lidmaatschap 23 euro. Dat is aanzienlijk goedkoper dan een abonnement op de dierentuin. Nu proberen de kosten verder beperkt te houden.

De dagen erna zocht ik uit waar we goedkoop aan gereedschap konden komen. Ik had ooit fantastisch Gardena gereedschap, bij elkaar gespaard met verjaardagen en  Moederdagen. Maar dat was achtergebleven bij het oude huis waar ex nu woont. Geen goed plan om daar om te vragen ook al zou ik de rechtmatige eigenaar zijn.

De Action voorzag in het gereedschap. Ik kocht van het handgereedschap maar meteen 3, want ik zag de bui al hangen dat er ruzie kwam. En een schep, spade, hark en schoffel. De schade bleef beperkt.
Ook verkocht de Action kalk en mest.
Het is het proberen waard.

Bij Lidl zag ik de zaden zo goedkoop dat ik me niet kon voorstellen dat het goedkoper kon. De kinderen mochten uitzoeken. Het werd een uitgebreide collectie van kruiden, groenten en bloemen. In totaal waren we 6 euro kwijt aan zaden.
Bij de Aldi in Duitsland kochten we  voor datzelfde bedrag een perenboompje en een kersenboompje.

Mijn vader had twee rabarberplanten, een bessenstruik en twee kruisbessenstruiken over die hij samen met de kinderen uit zijn tuin schepte en op mijn aanwijzingen in die van ons zette. En dat was erg fijn, want zelf had ik dat niet gered. Een paar weken ervoor had ik fors de griep gehad en ik merkte en merk nog steeds dat ik niet de oude ben wat kracht en energie betreft.

De kinderen huppelden op hun groene laarzen over de paden tussen de rijen volkstuintjes door.

En zo komt het dat we nu elke avond na het eten even een klein uurtje naar de tuin gaan. De twee rijen aardbeienplanten die er nog in stonden hebben we uitgedund. Met de planten die we eruit haalden konden we nog twee extra rijen maken. Vanavond gaan we spinazie in de grond doen. En een van de drie soorten aardappelen in de grond zetten.

Zojuist kwamen de kinderen uit school. "Gaan we naar de tuin?".
Ik heb het gevoel dat het nog best een succes kan gaan worden.

3 opmerkingen:

  1. Ohh, leuk zeg!! Wij gaan moestuinieren in de voortuin. Op basis van het concept van de Makkelijke Moestuin. Door alle omstandigheden is het nog niet helemaal klaar voor gebruik, maar langzaam maar zeker vorderen we een stukje ;)...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat je nu al zoveel plezier beleeft aan je groentetuin. En ook goed voor de kinderen om te zien hoe groentes groeien.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen