Nodig voor de 3 mooie koeken:1kg zelfrijzend bakmeel, 1 liter karnemelk, 1 pot stroop, 300 gram (basterd)suiker, 4 grote koffielepels koekkruiden. Boter (gesmolten) om in te vetten en 3 bakblikken.
Mijn moeder gebruikte vroeger bruine basterdsuiker, maar die had ik niet in huis. Met witte gaat het ook prima, maar dan is het resultaat wat lichter.
Verwarm de oven voor op 170 graden C.
Doe het bakmeel, de basterdsuiker, de koekkruiden in de kom en meng het doorelkaar. Doe bovenop de stroop en roer door terwijl je telkens wat karnemelk toevoegt. Omdat ik zonder mixer werk, is dit op het laatst wel een zwaar klusje. Als het goed gemengd is, binnen 10 minuten in de ingevette bakblikken doen en in de oven plaatsen.
Terwijl ik het deeg maakte, hielp dochterlief met het invetten. Een heel serieus klusje.
We verdeelden het mengsel over de bakblikken. 2 cakevormen van glas en 1 broodbakblik.
Hup, in de oven voor ongeveer 55 minuten op 170 graden. Ze zijn gaar als je een saté-prikker er in prikt en deze er droog/schoon uithaalt.
En zie hier het resultaat.
Goed gelukt en het testteam hier vraagt naar meer :-0
Als het tijdens het bakken iets te hard gaat, zet dan de oven op 160 graden C. De kosten voor de koeken hangen natuurlijk af van welke producten je kiest. Het werkt prima met de goedkope producten uit het onderste schap. Maar ook met luxere producten. Wanneer ik kies voor biologisch kies ik liever voor (spelt)bloem en bakmeel apart in plaats van zelfrijzend bakmeel.
Ook lekker met gewelde rozijnen, stukjes appel, een zakje studentenhaver of een andere notenmix erdoor.
Eetsmakelijk!
Lekker is ook als je een deel van de stroop door appelstroop vervangt.
BeantwoordenVerwijderenZiet er heerlijk uit.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk ik ga deze week een paar proef exemplaren bakken!
BeantwoordenVerwijderenLekker zeg! Ze zien er een beetje uit als cake!
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Lekker ik ga vandaag eens proberen een tarwe en suikervrije variant te maken, ik heb door nog eea voor in huis ;)
Verwijderen