vrijdag 6 december 2019

Meterstanden en verbruik

Vorige week kreeg ik bericht dat we de watermeterstand moesten doorgeven. Dat heb ik braaf gedaan. Meteen zocht ik op wat ik in 2018 in december als meterstand door had gegeven om het verbruik te berekenen. We hebben het afgelopen jaar 63 kub water verbruikt. Dat is 1 kub meer dan het jaar ervoor. Dat viel me nog mee, nu de kinderen groter worden. Ik merk dat ik meer wasjes draai en dat de kinderen langer douchen. Je zou dus denken dat het verbruik nog iets groter zou moeten zijn. Ik verklaar het verschil met het feit dat ik afgelopen zomer niet of nauwelijks de tuin heb besproeid. De tuin is nu zo aangepast dat de planten de zomerse droogte overleven. Alleen toen sommige planten wel heel zielig eruit zagen, heb ik met een gieter een paar avonden wat extra gegeven. De bodem is nu ook zoveel beter van kwaliteit dat het beter vocht kan vasthouden.
Uiteraard geeft een blik op de site van het Nibud een fijn gevoel, we zitten ver onder de helft het gemiddelde.

Helemaal blij werd ik van de meterkast zelf ( je kunt er maar last van hebben, haha), die in tegenstelling tot het jaar ervoor niet heel vochtig was. En dat betekent dat de bodemisolatie inderdaad het vocht doet verminderen in huis en dat was precies de reden waarom ik voor deze vorm van isolatie had gekozen.

Of de bodemisolatie het gasverbruik naar beneden brengt vind ik lastig om te zien. Gevoelsmatig is bij vorst het huis sneller en langer warm. Maar meten is weten. De afrekening van het gas en licht is niet per kalenderjaar, maar per aansluitingsjaar. Dat liep van juli 2018- juli 2019. We hadden rond de 650 kub gas en 1670 kwh elektriciteit verbruikt.
De huidige meterstand geeft aan dat we vanaf begin juli tot nu een kleine 900 kwh elektriciteit en 190 kub gas hebben verbruikt. Die elektriciteit zal wel iets meer zijn dan het jaar ervoor omdat ik de oven weer meer gebruik, net als de eerder genoemde wasmachine. Maar van het gas weet ik het niet. Dat ligt ook aan de winter. Ik ben benieuwd wat in juli 2020 de afrekening wordt!
2 opmerkingen:

  1. Een tip. Op de website https://www.mindergas.nl/ kan je redelijk goed zien of de isolatie helpt. Ze houden rekening met de temperatuurgegevens van het knmi. En je kan aangeven hoeveel gas je denkt te gebruiken voor warm water. Heb geen aandelen, ben alleen een blije gebruiker. De laatste isolatie slag scheelt weer 20% ☺️

    BeantwoordenVerwijderen