vrijdag 1 november 2019

Gelukt!

Inmiddels is ons huis geïsoleerd met tweedehandsmateriaal. Omdat de kruipruimte groot genoeg was om het isolatiemateriaal in zakken te verplaatsen, is er geen gebruik gemaakt van een inblaasapparaat/ bladblazer.

Ik las ergens dat een eenvoudige woning (lees rijtjeshuis) in 1,5 uur door een professioneel bedrijf van bodemisolatie kan worden voorzien. We deden het zelf, dat wil zeggen mijn vader gaf de zakken aan en ik lag onder de vloer. Ik sleepte de zakken naar de plek waar de zak geleegd moest worden.
De techniek was even uitzoeken. Maar het werkte. In 2,5 uur was de hele bodem bedekt met minimaal 25 cm isolatiemateriaal. Ik zat ondanks alle bescherming ( mondkapje, bril, oude goed aansluitende kleding)  er echt he-le-maal onder. Met lang haar is het lastig om de isolatiebolletjes uit je haar te krijgen. Hoewel ik het opgebonden had tijdens het werk.

De dagen erna had ik spierpijn voor tien (want ga maar eens 2,5 uur kruipen) en een paar pijnlijke plekken op mijn hoofd (ik vergat op het laatst dat het toch niet zo hoog was :).

De kou deed zijn intrede en we konden meteen testen. In de bijkeuken die aangebouwd is, ligt de bodemisolatie niet. Normaal maakt het wat temperatuur betreft weinig verschil met de vloer in de keuken. Nu wel, de keukenvloer is niet warm zoals bij vloerverwarming, want dat hebben we niet aangelegd. Maar wel beduidend minder koud. Het condenspunt is verlaagd.

Het geluid in huis is anders. Het is meer gedempt op de een of andere manier. Of we verbeelden het ons...dat kan ook. Ik kan het niet meten. Behalve dat mijn twee kinderen het beamen. En dat geluiden van de buren ons ook minder bereiken.

De aankomende twee weken moeten we het effect van het tegen gaan van vocht gaan merken.
Ik ben zo benieuwd!

4 opmerkingen:

 1. Super! Dat harde werk heeft dus geloond. Of hoe zeg je dat ook alweer? 😆

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mocht je meer aan optrekkend vochtprobleem willen doen, zoek dan eens op Schrijver-systeem.
  (geen aandelen, geen fan van spullenverkopers, gewoon goede tip...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prettige "bijwerking"dat geluiddempende.

  BeantwoordenVerwijderen