woensdag 9 januari 2019

Ons huis met "De keuken van Hans en Grietje"

Sinds de zomer van 2018 hebben de kinderen en ik eindelijk een eigen huis dat aanvoelt als een echt thuis. Thuis is altijd waar wij zijn, maar het appartement waar we eerder in woonden was nooit helemaal echt van ons. Nu hebben we weer een huis met een tuin. En dat maakt naar buiten gaan een stuk aanlokkelijker.

Het huis is voor het laatst bewoond door mensen die 92 en 93 zijn geworden, dus je kunt wel zeggen dat het levensloop bestendig is;)

 Maar zonder gekheid: alles is degelijk maar wel bruin, met zalmroze en beige. Een kind uit zijn tijd. Ze zeggen dat alles weer in de mode komt, maar in dit geval betwijfel ik het ten zeerste. En er is dus werk aan de winkel. Met mijn baan, ons gezinsleven en alles wat er omheen hangt is dat best een opgave.

Ik had bij de aankoop het idee om direct goed van start te gaan, maar de zomerhitte maakte dat je je niet ging wagen aan een schilderbeurt. De kwast droogde al bijna op voordat deze het kozijn had bereikt. En daarom heb ik de plannen omgegooid. Alleen de kinderkamers werden opgeknapt en de rest lieten we even voor wat het was.

Grappig om te merken dat toen de eigen meubelen die we bijeen gescharreld hadden een plek hadden gekregen, het huis direct meer thuis voelde dan alle huizen waar we de afgelopen drie jaar in gewoond hebben bij elkaar. Het huis voelt warm en gezellig. Echt ons huis.

Nu probeer ik elke week drie klussen te doen, zodat het behapbaar blijft in tijd en energie. En ook vanwege het budget. Al kosten niet alle klussen veel geld. Of heel veel tijd.

De keuken is een ander verhaal. Donker eiken met bruine tegeltjes.Maar hoe blij kun je zijn met een gootsteen voor een keukenraam.  Je mist de roodwitte gordijntjes en de koperen pannen aan de muur :). Zoals in een pannenkoeken boerderij! Of uit het sprookje van Hans en Grietje.

Renovatie leek een mooie oplossing. Maar dat valt best tegen. Het is niet dat ik voor een dubbeltje op de eerste rang hoef te zitten, maar voor de bedragen die je neer moet tellen om de deurtjes over te laten spuiten heb je bij een Zweeds woonwarenhuis een compleet nieuwe keuken. Bij wijze van dan.
Dat schilderen zouden een vriendin en ik dan toch maar wel op ons nemen. Ooit.
Dus toen maar offertes opgevraagd voor het vervangen van het aanrechtblad. Maar dat kwam op hetzelfde bedrag neer. Nu wachten we maar even af. Alles doet het en alles is degelijk. Geen haast dus. Er komt vanzelf een oplossing voorbij. Nu maar hopen dat het weer in de mode komt;)

5 opmerkingen:

 1. Ik heb mijn vieze kleur keukenkastjes en laatjes eerst met primer geverfd en daarna met de gewenste kleur. Primer is nodig bij melamine waar de meeste keukens van gemaakt zijn. Kostte me amper vijftig euro voor totale make-over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn om weer wat van je te lezen. Zoals je het huis beschrijft zie ik het echt helemaal voor me. Je hebt gelijk: ook in het zoeken naar de goedkoopste oplossingen voor je huis kun je nog heel veel geld kwijt zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tegeltjes kan je ook verven met de juiste spullen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik neem aan dat jullie er sinds zomer 2018 wonen (er staat 2019, die komt nog). Zoals Creanda al schreef, een keuken kun je heel goedkoop opknappen. Zowel de deurtjes als de tegeltjes kun je schilderen. Als alles nog degelijk in elkaar zit, zou ik die keuze maken, want uiteindelijk zijn alle keukenkastjes hetzelfde, alleen de frontjes verschillen! Ik hoop dat dochter en ik dit jaar ook in een eigen huisje kunnen gaan wonen, en net als jij zullen we dat dan low budget gaan opknappen, maar dat eigen huis, je eigen THUIS, is zo belangrijk! Succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Balen dat dat overspuiten zo duur is. Goed om te weten, dat je dan bij Ikea goedkoper uit bent met een hele nieuwe keuken!

  nicole@huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen