zondag 17 januari 2016

Haha! Pasta!

Elk weekend met de kinderen koken was mijn voornemen voor dit jaar en ik moet zeggen : het lukt me aardig om me/ons daar aan te houden.

Vandaag besloten de kinderen en ik om verse pasta te maken. Het was even geleden, maar eigenlijk is het zo makkelijk! En ze vinden het heel leuk om het te maken. Want dat draaien aan de pastamachine is een grote hit!We gebruikten Italiaanse bloem van het type ‘00’. Per 100 gr bloem voeg je 1 ei en 1 eetlepel olijfolie toe. 300 gr bloem is ruimschoots genoeg voor 4 personen.
Alle ingrediënten doe je in een kom en je start met kneden. Als het een beetje een geheel vormt in de kom haal je het eruit en kneed je het gedurende 10 minuten verder met de handen. Het is belangrijk dat je de bloem de tijd geeft om de eieren en de olijfolie op te nemen.
Daarna wikkel je het deeg in plasticfolie of je doet het in een pedaalemmerzakje zodat het niet uitdroogt. Dan laat je het een nacht of een dag in de koelkast rusten.
Daarna haal je het deeg uit de koelkast en rol het een beetje plat met een deegrol en je haalt het dan door de pastamachine.

Je begint met de ‘dikste’ stand en haalt het deeg er herhaaldelijk door tot en met de ‘dunste’ stand die je wenst. De machine die wij hebben kan tot vloeipapier dun, maar dat hoeft wat mij betreft niet  Maarrrr.... sla geen standen over tot de gewenste stand, anders loop je het risico dat het deeg scheurt. Zorg ervoor dat de pastalapjes mooi glad en egaal zijn. Dat betekent dat bloem, ei en olijfolie één geworden zijn.

Dan kies je de vorm van de pasta die je in gedachten had. In ons geval tagliatelle. Lapjes pasta door de vorm draaien en daar is de tagliatelle. En die werd heeeeeel lang! Extra feest later op onze borden.

De pasta koken we vanavond in gezouten water en de pasta is vrijwel onmiddellijk gaar, het is dus een kwestie van alleen opkoken.

Je kunt de zelfgemaakte pasta ook drogen. Hang de pasta over een schone stok, bijvoorbeeld een bezemsteel in een droge ruimte. De bewaartijd van verse pasta is 2 à 3 dagen. De bewaartijd van gedroogde verse pasta ongeveer 2 weken. Eerlijk gezegd bewaar ik het zelden, gaat het meteen op. Of ik bewaar het deeg voor de volgende dag. Zoveel werk is dat draaien ook niet en dan neemt de pasta geen ruimte in.

Eh ja, de saus...meestal heel simpel. Vandaag maken we het van worst en tomatenblokjes, knoflook  en wat peper, zout en oregano. Want dat hadden we nog in huis. 


10 opmerkingen:

 1. Volgens mij heeft mijn schoonmoeder zo'n pasta maker. Klinkt als een leuk karweitje om met de kinderen te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed idee, elk weekend samen koken! En zo'n pastamachine, wat zouden mijn kinderen dát leuk vinden!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo kunnen kinderen echt belangstelling voor koken krijgen.Leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit zou ik zelf ook nog wel willen doen, maar ik houd ook weer niet van (te) veel apparaten in de keuken. Is meer wat voor 'later', denk ik!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk, verse pasta! En natuurlijk nog lekkerder als de kinderen het zelf gemaakt hebben. Ben benieuwd wat jullie volgende week gaan maken. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jah hier vinden groot en klein het ook leuk pasta te maken in de machine, liefst samen, dus de broers groot en klein :-) die gaan voor de langste pastaslierten ooit ofzo :-D Dikke pret en superlekker, ik gebruik zelf gewone witte bloem, proef t verschil ehct niet (en op een workshop werd dat ook gezegd dat t gewon kan)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk om dit zo samen met je kinderen te doen zeg! Ik heb nog nooit zelf pasta gemaakt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen