zondag 28 december 2014

Het addertje onder het gras? : overstap Van Eneco naar Essent (Grmbl)

Gisteren viel de afrekening van Eneco op de mat.
In de mediamarkt, waar we overstapten op Essent, werd ons verteld dat de boete van 125 euro die in rekening zou worden gebracht, door Essent betaalt werd. Die boete zou standaard maximaal 125 euro zijn. Dat is dan ook wat Essent vergoed.

Op de afrekening van Eneco blijkt de boete 2x 100, dus 200 euro te zijn. 100 euro boete voor contractbreuk voor wat betreft het gas en 100 euro boete voor wat betreft de contractbreuk voor elektriciteit. Daar schrok ik van en dacht dat we 75 euro ( 200 euro -125 euro) moesten inleveren van de cadeaubon.

Dus ik nam de map van Essent er nog eens bij en daar las ik dat de vergoeding max.125 euro per product is.  Gelukkig! In dat geval is de boete dus wel gedekt, want de producten zijn gas en elektra en dat is dus maximaal 2 x 125 = 250 euro aan vergoeding.

Wel las ik dat de vergoedingen pas aan het einde van het eerste jaar, bij de eindafrekening verrekend worden. Dat betekent dat je dus gedurende het jaar 200 euro uit hebt staan. Op zich ook wel logisch van Essent, maar dat was me niet duidelijk of niet blijven hangen bij de uitleg toen we bij Mediamarkt stonden.

Op het verbruik zouden we 168 euro van Eneco terugkrijgen, maar door de boete van 200 euro die we aan Eneco moeten betalen, moeten we voor het eerst 27 euro bijbetalen. Dat is natuurlijk te overzien, maar dus wel anders dan we dachten.  Maar pijn voelen we er niet van door het bedrag dat we terugkregen door ons zuinige verbruik.

Moeten we nu echt wachten op die 200 euro tot het einde van 2015? Administratief gezien wel.
Maar we kunnen natuurlijk zelf ook het voorschot aanpassen dat we aan Essent betalen. We zouden het tijdelijk kunnen verlagen en we kunnen het zelfs aannemelijk maken omdat we 168 euro ( en dat op een half jaar, dus voor een jaar zou het meer zijn) terug hebben gekregen van Eneco op het verbruik. In dat opzicht hoeft het dus niet zoveel of eigenlijk niets uit te maken. Wel moet je een beetje creatief zijn dus, maar wat mij betreft geen probleem.

7 opmerkingen:

 1. Jeetje, wat balen zeg!! :( Daarom stap ik nooit over als mijn contract nog loopt... Je wordt helaas altijd opgelicht :(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat was mijn eerste reactie ook, maar gelukkig krijgen we wel alles terug, uiteindelijk. En ergens is het wel logisch dat je eerst ergens een jaar moet zitten. Alleen had ik dat graag meteen geweten. Dus we schieten er uiteindelijk wel 225 euro aan cadeaubonnen mee op.

   Verwijderen
 2. Zo zie je maar weer dat je altijd de kleine lettertjes moet lezen en mede hierom willen wij altijd even over dit soort actie's in winkels nadenken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is balen.
  Ik kan jouw website alleen goed zien als ik op de laptop zit. Op de Ipad verdwijnt de website en komt er een spel voor in de plaats en soms allerlei downloads van een spel. Dit gebeurt alleen op jouw blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit heb ik inderdaad ook, geen idee hoe het komt!
   Ik klik het spel altijd weg en start dan internet weer op (druk weer op de knop internet) dan blijft hij staan en kun je de tekst lezen ;)

   Verwijderen
  2. Ja, dat heb ik ook op de iPad!
   En wat vervelend van je energierekening. Stomme kleine lettertjes ook.

   Verwijderen
 4. Slim om inderdaad je voorschot wat aan te passen! De bonus die je krijgt wordt toch altijd verrekend met je jaarrekening, dus waarom niet :D

  BeantwoordenVerwijderen